Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-darfor-riskerar-macron-att-hamna-i-ett-svenskt-lage-nu/

VÄRLDEN

Studio DN: Därför riskerar Macron att hamna i ett “svenskt” läge nu

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans mittenkoalition förlorade sin majoritet i helgens parlamentsval.
Foto: Ludovic Marin/AFP

Helgens franska parlamentsval blev en besvikelse för president Emmanuel Macrons mittenallians Ensemble. Samtidigt stärktes både de högernationalistiska och socialistiska flankerna. Dagens Nyheters Frankrikekorrespondent Erik de la Reguera berättar i Studio DN om det nya, franska politiska landskapet.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför riskerar Macron att hamna i ett “svenskt” läge nu
0:00 / 26:33

Efter Frankrikes uppmärksammade presidentval i våras har det nu alltså hållits ett val till parlamentet. Hur gick det?

– Det blev ett val som Emmanuel Macron är nog inte särskilt nöjd med. Hans mittenallians Ensemble förlorade den majoritet som man har haft i fem år i parlamentet. Nu måste Macron försöka se sig om efter andra sätt att bilda den här majoriteten, och det kommer nog inte bli särskilt enkelt tror jag, säger Erik de la Reguera i Studio DN.

Tre block har nu etablerats i det franska parlamentet, vilka är det?

– Vi har vänsterblocket som leds av vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon. Vi har mittenblocket som Emmanuel Macron leder, och så har vi Marine Le Pens nationalistiska högerblock och hennes parti Nationell samling. Ni som har följt presidentvalet i Frankrike känner igen de här personerna. Men det har inte sett ut så här i parlamentet tidigare, utan där har mittenalliansen haft väldigt stor dominans. Vänstern har varit väldigt splittrad tidigare, och Nationell samling har bara haft åtta mandat. Nu har det alltså förändrats och återspeglar den bild som jag tror många redan har av fransk politik: att man har de här tre stora blocken.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om det franska valresultatet, partiernas vallöften, varför Macron tappade men både vänstern och ytterhögern gick framåt och hur valet påverkar Frankrike i EU.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför riskerar Macron att hamna i ett “svenskt” läge nu
0:00 / 26:33

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Erik de la Reguera: Macron riskerar hamna i en ”svensk” situation

Macron förlorar absolut majoritet i parlamentet

Ämnen i artikeln

DN podcast
Frankrike
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt