Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-den-19-november-vad-hander-om-kriget-nar-addis-abeba/

VÄRLDEN

Studio DN 19 november: Vad händer om kriget når Addis Abeba?

Etiopiska regeringsstyrkor deltar i en minnesstund arrangerad av staden Addis Abeba, för de stupade i konflikten i Tigray.
Foto: Eduardo Soteras/AFP

Det är många varningsklockor som ringer i Etiopien just nu. Hårda strider rasar mellan rebellerna i regionen Tigray och de etiopiska regeringsstyrkorna. Under det senaste året har uppskattningsvis över 100 000 människor dött. Det råder ett intensivt propagandakrig, och systematiska förföljelser av tigreaner rapporteras nu även från huvudstaden Addis Abeba. I Studio DN berättar Erik Esbjörnsson, Dagens Nyheters korrespondent i Afrika, om vart konflikten är på väg – och vilka konsekvenserna blir då.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vad händer om kriget når Addis Abeba?
0:00 / 20:48

Du kom nyligen hem från Etiopiens huvudstad Addis Abeba, hur var stämningen där?

– För att använda en sliten fras: det var ett bedrägligt lugn. Storstadsregionen Addis Abeba har ungefär tio miljoner invånare, och är hjärtat i det här jättelandet. Normalt är trafiken kaotisk och det är mycket folk ute, men det var en påtaglig skillnad från i juli, då jag var där senast. Intensiteten på alla interaktioner var lägre och det känns tystare.

– Den känslan beror på att man ständigt matas av besked eller information från regeringen om vad som händer i kriget, och det är en ensidig bild. Regeringen har i princip informationsmonopol – förutom hotellens internationella tv-kanaler - men folk börjar misstänka att den bild man får inte är den rätta. Även lojala regeringsanhängare börjar misstänka att det inte är riktigt så bra som vi får veta uppifrån.

Hur ser geografin ut runt Tigray, vilka länder gränsar regionen till?

– Tigray ligger alltså i norra Etiopien, det är ett kuperat bergsområde som i norr gränsar till Eritrea. I väster gränsar det till Sudan, men den delen av Tigray har ockuperats. Där har det pågått etniska rensningar det senaste året, så 600 000 tigreaner har flyttat. I väst gränsar Tigray också delstaten Amhara, och på den östra kanten ligger Danakilsänkan, ett område som ligger över hundra meter under havsnivån och som är ett stekhett ökenlandskap där ingen i princip kan bo. Så Tigray är isolerat, och det har varit otroligt svårt att nå fram med nödhjälp, också av den anledningen.

I avsnittet också om hur tigreaner systematiskt nu förföljs, och om de medlingsförsök som görs.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Vad händer om kriget når Addis Abeba?
0:00 / 20:48

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Nio etiopiska rebellgrupper bildar allians mot regeringen

Erik Esbjörnsson: Abiy Ahmed har skjutit sig själv i foten

Erik Esbjörnsson: Humanitär mardröm hotar när inbördeskriget i Etiopien rycker närmare Addis Abeba

Ämnen i artikeln

DN podcast
Etiopien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt