Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-dokumentar-sjalvhjalpsgruppen-som-blev-en-sexsekt/

VÄRLDEN

Studio DN Dokumentär: Självhjälpsgruppen som blev en sexsekt

Det startade som en organisation för människor som ville förbättra sina liv. Men 20 år senare grips gruppens frontfigur på en lyxresort i Mexiko, efter att medlemmar vittnat om hur de brännmärkts och lurats till sex.

Det här är berättelsen om NXIVM – självhjälpsgruppen som blev en sexsekt.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Dokumentär: NXIVM – självhjälpsgruppen som blev en sexsekt
0:00 / 22:55

NXIVM grundandes 1998 och marknadsfördes som ett självhjälpsprogram med kurser för tusentals dollar. Men avhoppade sektmedlemmar, främst kvinnor, har senare vittnat om att det i själva verket handlade om manipulation och sexhandel. Några av dem har berättat hur de brännmärkts med Keith Ranieres initialer, tvingats svälta sig själva och beordrats att ha sex med sektledaren.

Sarah Edmondson gick med i NXIVM under det tidiga 2000-talet. Hon var en 26 år gammal skådespelare, som kände att hennes karriär stagnerat. När hon mötte dokumentärfilmaren Mark Vicente vid ett event på en kryssningsfärja gillade de genast varandra. Han talade gott om organisationen NXIVM och hon valde att ge den en chans.

Bild 1 av 2
Foto: Pressbild HBO Nordic
Bild 2 av 2
Foto: Pressbild HBO Nordic

Ändå var Sarah Edmondson skeptisk när hon för första gången deltog i en av organisationens kurser.

– Jag förstår nu att det var som att jag fått fem dagars komprimerad terapi. Mitt liv förändrades och jag blev övertygad om att fortsätta.

Bland deltagarna finns många unga skådespelare, vissa av dem med karriärer som gjort dem kända i USA – bland andra Allison Mack, som hade en roll i tv-serien ”Smallville” och som blev en av Keith Ranieres närmaste inom gruppen.

”Smallville”-stjärnan Allison Mack.
Foto: Mark Lennihan/AP

Men vad var det som gjorde att organisationen till slut föll samman? Trots flera anklagelser om sektlika förehavanden genom åren dröjde det fram till 2017 innan många av gruppens hemligheter kom fram i ljuset.

I Studio DN Dokumentär berättar DN:s reporter Evelyn Jones berättelsen sektledaren Keith Raniere, om avhopparna Sarah Edmondson och India Oxenberg, om ”Smallville”-stjärnan Allison Macks inblandning – och om hur självhjälpsgruppen blev en sexsekt.

Lyssna på hela dokumentären här:

STUDIO DN  
Dokumentär: NXIVM – självhjälpsgruppen som blev en sexsekt
0:00 / 22:55

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Självhjälpsgrupp blev en sexsekt – medlemmar brännmärktes

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt