Studio DN: Europa fruktar en kall vinter – men inte här
När resten av landet oroar sig för skenande el- och gaspriser kan invånarna i samhället Kappel i västra Tyskland känna sig lugna. En egen biogasanläggning, samt ström från vindkraftverk och solpaneler, gör dem oberoende av gas. ”Här kommer ingen att behöva frysa i vinter”, säger pensionären Gerhard Stümper.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir
Nedstängda simhallar och ouppvärmda korridorer. I Tyskland försöker myndigheterna stävja de höga elpriserna i vinter. Men i den lilla byn Kappel hittade man en lösning på energikrisen redan för flera år sedan.
– Man såg ganska tidigt att det här beroendet av fossila bränslen inte är hållbart och man ville stå på egna ben, säger Lovisa Herold, Tysklandskorrespondent, i Studio DN.
I Tyskland är en av snackisarna den här vintern hur varmt man har i sin lägenhet, och om man behöver frysa eller inte. De höga elpriserna, och energikrisen i Europa, har gjort att myndigheterna bestämt sig för att spara på uppvärmningen.
– Man får inte ha mer än 19 grader på kontor, och ännu några grader kallare i lokaler där människor rör dig. Det finns inget varmvatten i kontorslokaler – så man kan bara tvätta händerna kallt. Det pågår en hel del ansträngningar, som att man inte får lysa upp offentliga byggnader efter en viss tid på kvällen. Man gör vad man kan för att spara energi.
Det säger Lovisa Herold, DN:s Tysklandskorrespondent, som är på plats i en lägenhet i Berlin. När många tyskar, precis som i andra länder i Europa, oroar sig för de höga elräkningar de befaras få i vinter, finns det en by där många invånare inte behöver oroa sig för hur de ska värma sina hus.
I den lilla byn Kappel löste man värmefrågan redan för flera år sedan.
– Men man såg ganska tidigt att det här beroendet av fossila bränslen inte är hållbart och man ville stå på egna ben. Då hade man en biogasanläggning som man använde till lantbruket. Men då insåg man att man skulle kunna använda denna spillvärme för att värma upp husen i den här lilla byn, berättar Lovisa Herold.
”Biogas istället för Putin-gas”, står det på en affisch vid infarten till biogasanläggningen i byn.
– Det som de lyfter fram är framför allt att de kan producera den här gasen på plats. Det handlar om biomassa som kommer från åkrarna i närheten av byn. På vintern bränner de träflis som kommer från skogarna i närheten av byn, så de är ju inte riktigt lika beroende av det här stora globala systemet av import av fossila bränslen som många andra är, säger Lovisa Herold.
I Tyskland pågår flera projekt för att trygga energitillgången på sikt. Ett nytt avtal om flytande gas från Qatar är ett av dem, och en diskussion om kärnkraft har blossat upp. Men inför den här vintern får befolkningen försöka spara på energi på det sätt de kan.
– Det är allt från dem som tycker att det är fasansfullt att man inte längre kan ha 22 grader inomhus till dem som tycker att det är klart att man kan ha 16 grader och ha tre tröjor på sig. Det handlar både om hur mycket man är beredd att offra sig och lida av detta, men självklart också vilka förutsättningar man har att göra det.
Lyssna på hela avsnittet här:
STUDIO DN
Europa fruktar en kall vinter – men inte här
0:00/17:32
Programledare: Evelyn Jones Producent: Madeleine Longo
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se