Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-extra-stormningen-av-kapitolium-hur-mar-demokratin-i-usa/

VÄRLDEN

Studio DN Extra: Stormningen av Kapitolium: Hur mår demokratin i USA?

Beväpnad polis försöker försvara kongressbyggnaden mot inkräktare, den 6 januari 2021.
Beväpnad polis försöker försvara kongressbyggnaden mot inkräktare, den 6 januari 2021. Foto: J. Scott Applewhite/AP

En grundbult i en demokrati är att förloraren av ett val erkänner sig besegrad, att överlämnandet av makten sker fredligt och att väljarna känner tillit till valresultatet. I USA är inget av detta längre självklart. För ett år sedan stormades den amerikanska kongressen, i ett upplopp som drevs fram som en protest mot att Donald Trump förlorade – och ett ifrågasättande av att han faktiskt gjorde det.

I Studio DN samtalar USA-korrespondenterna Karin Eriksson och Martin Gelin om hur den amerikanska demokratin egentligen mår.

DN Text

Lyssna:

STUDIO DN  
Stormningen av Kapitolium: Hur mår demokratin i USA?
0:00 / 33:08

Det pågår flera utredningar, både inom det vanliga rättssystemet och i kongressen. Flera hundra personer har åtalats för att olovligen har beträtt federal mark, några står åtalade för betydligt grövre brott. Hur nära kan utredarna komma Donald Trump, tror ni?

– Jag befarar, om jag ska spekulera, att vi inte kommer att få veta allt och att vi kommer att få dras med konspirationsteorier och andra teorier om vad som egentligen hände. Många av Trumps medarbetare vägrar svara på kommitténs frågor. Men andra har sagt saker, och det som är tydligt är hur nonchalant han är, som att han satt och tittade på tv medan det pågick. Det finns också vittnesbilder i de böcker som har kommit, om att han vägrar bry sig när den här stormningen pågår. Många medarbetare vädjar till honom att ingripa på något sätt, men han är så inställd på att vice president Mike Pence borde stoppa valet av Biden som pågår i kongressen – så att han inte bryr sig om vad som händer. Det finns också andra teorier om band mellan Trump och hans administration, hans advokater och det gäng som sitter runt på olika hotell, framför allt Willard Hotel nära Vita huset, och som har kontakt med varandra kvällen innan, på dagen och veckorna innan. Jag undrar om vi någonsin kommer att få veta allt, men man kan ju hoppas, säger Karin Eriksson.

Ett antal undersökningar visar att en majoritet amerikaner anser att demokratin i USA är försvagad, men republikaner och demokrater har olika uppfattning om vad problemet är. Hur då?

– Republikaner är faktiskt mer bekymrade över demokratin än demokrater. Det har mycket att göra med de lögner och myter som Trump och hans anhängare har spridit i medierna. Många tror att det var valfusk i presidentvalet och att Demokraterna systematiskt ägnar sig åt detta. Vi ska minnas att även 2016 – när Trump vann – så hävdade han att det var valfusk som gav Hillary Clinton fler röster än han. Men man kan också lyfta fram att Biden och Demokraterna har misslyckats med att få kärnväljare att känna att detta är en akut fråga. Det är ungefär hälften av demokraterna som är genuint angelägna om demokratins hälsotillstånd, och det trots att det verkliga hotet kommer från från höger, dels i form av det våld vi såg den sjätte januari, dels i form av angrepp på rösträtten och av valdistrikt som ritas om. Det pågår en byråkratisk process för att undergräva demokratin, säger Martin Gelin.

I avsnittet också om hur året har förändrat det republikanska partiet till ett extremt parti – och vad vi kan vänta oss av 2022.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Stormningen av Kapitolium: Hur mår demokratin i USA?
0:00 / 33:08

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

De deltog inför stormningen – nu går de in i politiken

Martin Gelin: Stormningen framstår som en glimt av den amerikanska högerns framtid

Stormningen av Kapitolium: så har det gått för tre av dem som var med

Gåtan före stormningen: Vad hände på hotell Willard?

Ämnen i artikeln

Demokraterna
Donald Trump
USA
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt