Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-extra-vem-var-mannen-med-pals-och-horn-som-stormade-kongressen/

Världen

Studio DN extra: Vem var mannen med päls och horn som stormade kongressen?

På onsdagen stormades amerikanska kongressbyggnaden. Vem är mannen med horn och päls som syns på flera bilder?
På onsdagen stormades amerikanska kongressbyggnaden. Vem är mannen med horn och päls som syns på flera bilder? Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

Vem är den sminkade mannen i pälsmantel och horn, som figurerar på många av bilderna från stormningen av Kapitolium?

I folkmassan som trängde sig in i kongressbyggnaden fanns representanter ur olika extrema grupper. Där finns flera individer som har ofta avgörande inflytande på stora väljargrupper, menar DN:s faktaredaktör Hugo Ewald i Studio DN.

DN Text

Lyssna på avsnittet här:

Kan du beskriva mannen som vi sett på flera bilder från stormningen av Kapitolium?

– Han har väckt väldigt mycket uppmärksamhet på sociala medier. Han har någon slags stor pälsmössa, är målad med amerikanska flaggan i ansiktet, har två horn på huvudet och en massa tatueringar. Han har vad många har beskrivit som en pälsbikini. Så han gör ett stort intryck.

Han har fått smeknamnet ”QAnon-shamanen”, men han heter Jake Angeli, är 32 år och kommer från Arizona. Det är ingen okänd person i dessa sammanhang. Vem är han?

– Han har tidigare arbetat som röstskådespelare och skådespelare i allmänhet. Han har gjort sig känd under det senaste året eftersom han har dykt upp på en stor mängd demonstrationer i framför allt Phoenix, Arizona. Han har fört fram ett budskap som överensstämmer med vad den högerextrema QAnon-rörelsen för fram. Han har dykt upp både på höger- och vänsterdemonstrationer för att föra fram sitt budskap.

Varför är det meningsfullt att gå in i detalj kring de individer som deltog i stormningen av Kapitolium?

– Inte minst för att det här är personer som ofta har en inflytelserikröst inom den Trumppositiva rörelsen. Men också framför allt på presidenten själv, genom att Trump ser vad folk ser vad folk skriver på Twitter, vad folk säger på Fox News och på andra Trumppositiva tv-kanaler. Många av grupperna har presidentens öra.

Att de är lite kända kan på ett sätt fungera som bevis mot dem som hävdar att stormningen faktiskt utfördes av personer som var förklädda till Trumpanhängare, men som i själva verket var extrema vänsterextremister. Vad kan du säga om det?

– Det är en teori som fortfarande förs fram ganska aktivt inom Trumppositiva kretsar. Det vill säga att det egentligen skulle vara vänsteraktivister som deltog i stormningen, att de försökte uppvigla och ge Trumpanhängare ett dåligt namn. Jake Angeli användes bland annat som bevis för att så skulle vara fallet, eftersom han har medverkat på Black liver matter-demonstrationer. Det användes som belägg för att han egentligen skulle vara en vänsteraktivist. Men det som man inte förde fram var att han var på demonstrationerna för att föra fram ett Trumppositivt budskap och väcka uppmärksamhet.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

QAnon
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt