Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-giorgia-meloni-vilken-roll-spelar-nyfascism-i-italienska-valet/

VÄRLDEN

Studio DN: Giorgia Meloni – vilken roll spelar nyfascism i italienska valet?

Nyfascistiska partiet Italiens bröders ledare Giorgia Meloni.
Foto: Domenico Stinellis/AP

När Italien går till val på söndag ser det ut som om Giorgia Meloni blir den stora segraren. Hon leder det nyfascistiska partiet Italiens bröder, som verkar kunna få 25 procent av rösterna. Stämmer det, är det en chock inte bara för italiensk – utan också europeisk politik. Sigrid Melchior, DN:s medarbetare i Bryssel, berättar i Studio DN om Giorgia Meloni och vilken roll högerpopulistiska och nyfascistiska partier spelat i italiensk politik sedan diktatorn Benito Mussolinis tid vid makten.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Giorgia Meloni – vilken roll spelar nyfascism i italienska valet?
0:00 / 21:43

I Italien är det ju vanligt med regeringskriser. De har haft ett 70-tal regeringar sedan andra världskriget. Varför är det val i Italien igen nu?

– Precis, det är på grund av att det var en regeringskris, och i nyval utlyste då, efter att regeringen föll i somras. Det var då en samlingsregering under Mario Draghi, en teknokrat och före detta riksbankschef och före detta chef för Europeiska centralbanken. Han fick då uppdrag att bilda en samlingsregering som samlade i princip alla högerpartier, förutom Giorgia Melonis parti Italiens bröder, och vänsterpartierna också. Den här regeringen har funnits i ett och ett halvt år, och skulle de ta Italien ur coronapandemin och få ordning på ekonomin. Men så i somras drog sig populistiska Femstjärnerörelsen ur regeringen, och även Lega, det högerpopulistiska partiet. Så regeringen kollapsade och nyval utlystes, säger Sigrid Melchior till Studio DN.

Nu är det två block som står varandra mot varandra, vänster och höger. Vilka partier ingår på varje sida?

– I högerblocket som nu formas kring Meloni är hennes parti, Italiens bröder, störst med som sina omkring 25 procent i opinionsmätningar. Sedan finns även Matteo Salvinis Lega, ett högerpopulistiskt parti och Silvio Berlusconis Forza Italia. De tre partierna är i en slags högerkoalition. På vänstersidan finns Socialdemokraterna, som är störst och nu verkar ha mellan 22-24 procent, tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och ett par små liberala pro-EU-partier.

I avsnittet hör du också om Giogria Melonis politiska karriär, och vilken roll högerpopulism och nyfascism har spelat i italiensk politik.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Giorgia Meloni – vilken roll spelar nyfascism i italienska valet?
0:00 / 21:43

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Giorgia Meloni tippas bli Italiens nästa premiärminister

Stor oro för att italienska valet ska gynna Putin

Ämnen i artikeln

DN podcast
Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt