Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-kommer-brittney-griner-att-bytas-mot-dodens-handelsman/

VÄRLDEN

Studio DN: Kommer Brittney Griner att bytas mot “dödens handelsman”?

Basketstjärnan Brittney Griner anländer till Khimkidomstolen utanför Moskva.
Foto: Kirill Kudryatsev/AFP

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner dömdes nyligen till nio års fängelse i Ryssland för narkotikasmuggling. Ivan Solander, reporter på Dagens Nyheter, berättar i Studio DN om fallet Griner hur hon blivit en bricka i det politiska spelet mellan USA och Ryssland.

DN Text

Vem är Brittney Griner?

– Hon 31 år och född i Texas.Det som utmärker henne allra mest som spelare är hennes längd, hon är hela 206 cm. I kombination med den har hon även har en bra teknik, hon är rörlig och det gör att hon är otroligt bra som center. Den som har den positionen på planen ansvarar för det som händer närmast egna korgen, men också närmast motståndarnas korg,säger Ivan Solander i Studio DN.

Hon är även känd för att vara en av få kvinnliga spelare som sätter dunkar. Vad betyder det i basket sammanhang?

– Det är något av en statusgrej, det någonting som herrarna har tävlat om i all star-matcher och att kunna göra en den bästa dunken är någonting som som ger väldigt mycket prestige.

– Brittney Griners kvalitéer gör att hon egentligen är helt ohotad som center. Det finns nästan ingen som kan konkurrera och hon har fått priser för att hon har gjort flest blockar flera säsonger i rad till exempel. Hon jämförs ibland med Shaquille O'Neal var som störst i början av 2000-talet, så att hon är verkligen en enormt hyllad basketspelare, säger Ivan Solander.

Vad gjorde Brittney Griner  i Ryssland?

– Egentligen är det inget konstigt att hon var där. Om man backar tillbaka så beror det på att WNBA, som är damernas motsvarighet till proffsligan NBA, bara har 12 lag som spelar i den. Det innebär att man spelar betydligt många färre matcher. Herrarna spelar åttioen matcher och damerna bara ett 30-tal, och det gör att säsongen kortas. I kombination med att damerna inte tjänar lika mycket pengar, så har de öppnat upp en ytterligare säsong kan man säga. De bästa spelarna har möjlighet att åka till Turkiet, eller ofta Ryssland, för att tjäna mer pengar helt enkelt. Så det har Brittney Griner gjort sedan 2014 under olika perioder, och nu skulle hon dit igen.

Om vi går till den där dagen, den 17 februari i år då hon greps på flygplatsen i Moskva, vad vet vi om vad som hände henne?

– Det vi vet kom från ryska myndigheter, så det bör man kanske ha i åtanke, men det den ryska till tullmyndigheten säger är att en narkotikahund markerar mot hennes väska, att hon sedan förs åt sidan och när väskan genomsöks hittar de kapslar som innehåller 0,7 gram hascholja. Det är alltså någonting som man kan röka med hjälp av en så kallad vape, och det används bland annat medicinskt i USA. Efter det förs Griner bort och fängslas, men det här får egentligen ingen veta, varken i Ryssland eller USA. Ingen får veta någonting, förutom personer i hennes absoluta närhet och amerikanska myndigheter. Och så är det i flera veckor, säger Ivan Solander.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om fallet Brittany Griner och förhandlingarna om fångväxling mot den ökände vapenhandlaren Victor Bout.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Kommer Brittney Griner att bytas mot “dödens handelsman”?
0:00 / 21:49

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Basketstjärna, vapenhandlare och marinkårssoldat brickor i ett spel mellan USA och Ryssland

Amerikansk basketspelare gripen i Ryssland – får stöd av Blinken

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ryssland
USA
HBTQ
Basket
Basket NBA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt