Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-sa-blev-virala-klippet-en-symbol-for-kebabilskan-i-tyskland/

VÄRLDEN

Studio DN: Så blev virala klippet en symbol för kebabilskan i Tyskland

Tarik Kara i Berlin har serverat döner i över 30 år. ”Dönern ska inte vara så dyr, den ska vara tillgänglig för alla”, säger han till DN.
Foto: My Matson

Stigande priser på energi, kött och grönsaker slår hårt mot en av Berlins mest älskade snabbmatsrätter – dönern.

– Dönern har på något sätt blivit en symbol för allting som blivit dyrare i Tyskland, säger DN:s Tysklandskorrespondent Lovisa Herold i Studio DN.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Så blev virala klippet symbol för kebabilskan i Tyskland
0:00 / 11:24

I ett klipp som blivit viralt ställs Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till svars av en förbipasserande man för att den tyska nationalsnabbmaten döner stigit så mycket i pris. Mannen skriker att dönern kostar åtta euro – jämfört med fyra för ett år sedan.

Och han vill att förbundskanslern ska ”prata med Putin” för att komma till rätta med dönerpriserna.

– I Tyskland har man sett de stigande energipriserna mycket som en följd av sanktionerna mot Ryssland och kriget i Ukraina. Och då hoppas den här mannen att om Scholz pratar med Putin så kanske priserna på döner kan gå ner igen, säger DN:s Tysklandskorrespondent Lovisa Herold i Studio DN.

Dönerdebatten i Tyskland handlar alltså om priset på snabbmaten som förutom kebabkött består av grönsaker, yoghurtsås och bröd. Men dönerpriset har en större innebörd.

– Den har blivit en symbol för allting som blivit dyrare. Och det som varit lite speciellt med den här maten är att den än så länge har varit så billig. Det är nästan otroligt att allt annat har gått upp i pris i Berlin, men dönern har stannat kvar på samma låga nivå.

Men inte längre. Stigande energi- och matpriser har nu även slagit mot den älskade snabbmaten som blivit en miljardindustri i Tyskland. Men alla är inte besvikna över prisutvecklingen.

– Vissa tycker att det kanske inte bara är negativt, just för att man kanske också får upp lönerna lite på på de här ställena där många jobbat till väldigt låga löner länge, säger Lovisa Herold.

Men samtidigt finns en problematisk sida av prishöjningen.

– Det finns ju ett allvar där under ytan. Många har svårt att betala de här stigande priserna. Kanske inte just på döner, men på energi och mat generellt, säger Lovisa Herold.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Så blev virala klippet symbol för kebabilskan i Tyskland
0:00 / 11:24

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se