Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-sa-stryper-peking-demokratin-i-hongkong/

VÄRLDEN

Studio DN: Så stryper Peking demokratin i Hongkong

Hongkong är alltjämt ett finansiellt centrum, men styrs allt hårdare från Peking.
Hongkong är alltjämt ett finansiellt centrum, men styrs allt hårdare från Peking. Foto: Amril Izan Imran / Alamy Stock Photo

Bit för bit monteras yttrandefrihet och demokrati ned i Hongkong. I veckan stängdes flera oberoende tidningar och nyhetssajter. I Studio DN berättar Marianne Björklund, korrespondent i Peking, om hur löftet om ”ett land, två system” har kommit på skam - och vad det betyder för invånarna i Hongkong.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så stryper Peking demokratin i Hongkong
0:00 / 22:24

Hongkong övergick från brittiskt styre till kinesiskt 1997. Vilka farhågor och förhoppningar hade folk, att Hongkong skulle kunna förbli demokratiskt?

– Till att börja med ska man säga att Hongkong aldrig varit helt demokratiskt, det har aldrig varit allmänna, fria val. Däremot har det varit mer likt en västlig demokrati än Kina - det har funnits till exempel yttrandefrihet och pressfrihet, men man har inte helt kunnat välja sina politiker. När övergången skedde var Kina i ett annat läge än idag. Kina hade börjat öppna upp mot resten av världen på 1980-talet, växte snabbt ekonomiskt och hade ökade relationer med omvärlden. Det fanns förhoppningar om att Hongkong skulle utvecklas i ännu mer demokratisk riktning och att möjligen Kina också skulle göra det - inspirerade av Hongkong. Samtidigt fanns förstås också farhågor att Hongkong skulle inlemmas i det kommunistiska Kina och att friheterna med tiden skulle försvinna.

Hur har Carrie Lam, som har titeln ”chief executive”, i Hongkong, agerat under den senaste tiden demokratiska åtstramningar?

– I början av protesterna för ett par år sedan, verkade hon svag, och det såg ut som om hon inte visste hur hon skulle hantera situationen. Men nu tycker hon nog att hon har fått kontroll, och hon har fått draghjälp av covid; man kan till exempel säga ”nej, ni får inte demonstrera på grund av covid”. Men många anser att Carrie Lam är en nickedocka för centralregeringen i Peking.

Vad har hon för val?

– Jag tror inte att hon har så stort val, hon måste nog följa direktiv från högsta ort, i alla fall vad gäller demonstrationerna. Hon kan ha större svängrum när det gäller praktisk politik, kring till exempel bostäder - som är ett stort problem i Hongkong.

Om hon skulle avgå, tvingas hon lämna Hongkong?

– Det beror nog på vilka skäl hon anger för att avgå. Om hon säger ”nu är det dags att gå i pension!” tror jag inte hon behöver lämna Hongkong - men om hon avgår och säger ”nu är trött på det här, jag tänker inte följa fler direktiv från Peking”, då tror jag inte det går att stanna kvar.

I avsnittet också om hur inskränkningarna i pressfrihet har påverkat de journalister som finns kvar - och om vilken roll Hongkong spelar i debatten om OS, som invigs i Peking om bara några veckor.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Så stryper Peking demokratin i Hongkong
0:00 / 22:24

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Marianne Björklund: Pressfriheten i Hongkong är på väg att utrotas

Marianne Björklund: Pressfriheten i Hongkong försvinner rasande snabbt

När bara patrioter får kandidera stannar Hongkongborna hemma

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt