Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-varfor-drar-sveriges-natomedlemskap-ut-pa-tiden/

VÄRLDEN

Studio DN: Varför drar Sveriges Natomedlemskap ut på tiden?

Statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Lotta Härdelin

Koranbränningar utanför Turkiets ambassad i Stockholm och dockprotester har fått Turkiets president att bli allt hårdare i sitt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap. Nu är diskussionerna på paus – men hur lång tid kommer det ta innan Turkiet släpper in Sverige i försvarsalliansen?

– Det passar Erdogan ganska bra att vara irriterad på Sverige just nu, eftersom det ligger i hans intresse att den här processen drar ut på tiden, säger DN:s Mellanösternkorrespondent Emma Bouvin i Studio DN.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Här är turerna i Natobråket med Turkiet
0:00 / 19:42

Turkiets president Erdogans motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap tog de svenska politikerna på sängen efter att regeringen i april förra året tillsammans med Finland ansökte om att gå med i den militära alliansen.

Det som många hoppades skulle bli en snabb process från ansökan till medlemskap har dragit ut på tiden. Och när 28 av 30 länder ratificerat ett svenskt och finskt medlemskap har två länder fotfarande inte tagit beslut i frågan: Ungern och Turkiet.

Vad är det som gör att Turkiets president Erdogan motsätter sig medlemskapet?

– Jag skulle säga att det handlar om att det passar Erdogan ganska bra att vara irriterad på Sverige just nu eftersom det ligger i hans intresse att den här processen drar ut på tiden, säger DN:s Emma Bouvin i Studio DN.

Och under de senaste veckorna har flera protester i Stockholm upprört den turkiske presidenten. Det började med en protest i form av en upphängd docka med en Erdoganmask utanför Stadshuset i Stockholm. Och senare har den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan bränt en koran utanför turkiska ambassaden. Något som har fått starka reaktioner.

– Det började väl egentligen med den här Erdogandockan, och där blev det väldigt uppenbart att det är ganska lätt att reta fram en reaktion från Turkiet. Och sen så kom alla de här demonstrationerna förra helgen som gjorde Erdogan ännu argare.

Men att Erdogan motsätter sig medlemskapet kan också ha med den inrikespolitiska debatten i Turkiet att göra. I maj hålls presidentval – och den sittande presidentens stöd har minskat under den senaste tiden.

– De har väldigt stora interna problem i Turkiet och då är det det viktigaste man kan göra som turkisk president att visa att man är tuff mot terror. För det har varit stora problem med terrorism i Turkiet. Och ett sätt som han har insett att han kan göra då är ju att visa hur hård han är mot Sverige. Så det är effektivt inrikespolitiskt och visar att han är en stark världsledare.

Emma Bouvin säger att Erdogan förvisso har börjat använda en hårdare retorik i sitt motstånd. Men egentligen är budskapet om att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd samma som han har haft från början av processen.

– Han har hela tiden sagt att Sverige inte kan förvänta sig någonting alls, att Sverige ska förtjäna hans stöd och det har ju han inget intresse av att ge innan han har fått det som han själv vill ha, säger hon.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet får du också höra om varför Erdogan är mer kritisk till Sverige än Finland, på vilket sätt USA har en roll att spela – och vad det betyder att det anrika islamiska Al-Azharuniversitetet uppmanat till bojkott av svenska varor.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Här är turerna i Natobråket med Turkiet
0:00 / 19:42

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se