Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-varfor-vill-storbritannien-skicka-asylsokande-till-rwanda/

VÄRLDEN

Studio DN: Varför vill Storbritannien skicka asylsökande till Rwanda?

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Aaron Chown/AFP

Människor som vill söka asyl i Storbritannien ska göra det ifrån Rwanda – oavsett vilket land de kommer ifrån. Det säger ett avtal mellan länderna. Men för några veckor sedan stoppades det första planet som skulle åka från Storbritannien till Rwandas huvudstad Kigali.

I Studio DN förklarar Katrine Marçal, DN:s medarbetare i London, och Erik Esbjörnsson, DN:s Afrikakorrespondent, varför Storbritannien vill skicka asylsökande till Rwanda, och vad får Rwanda ut av avtalet.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Varför vill Storbritannien skicka asylsökande till Rwanda?
0:00 / 20:03

Katrine Marçal, för några veckor sedan stoppades alltså det första planet som skulle åka från Storbritannien till Rwandas huvudstad Kigali. Vad var det för plan, och varför stoppades det?

– Det är ett avtal som premiärminister Boris Johnson annonserade i april i år. Det handlar om att asylsökande som kommer till Storbritannien över Engelska kanalen i stället ska skickas till Rwanda och få söka asyl där. Det här har varit väldigt kontroversiellt. Alla från engelska statskyrkan till prins Charles, sägs det, och väldigt många människorättsorganisationer har varit väldigt kritiska till avtalet. Det här planet stoppades i sista sekund, i en väldigt komplicerad kedja av juridiska beslut. Den brittiska regeringen vill helt enkelt fortsätta med det här, och förbereder att nya plan ska ska kunna lyfta, säger Katrine Marçal till Studio DN.

Erik Esbjörnsson, hur ser det här avtalet ut mellan Rwanda och Storbritannien från Rwandas håll?

– Dels handlar det om att de får pengar, 120 miljoner pund, och det blir mer pengar över tid också. För det andra handlar det också om att att vara den där som kan ”ställa upp”, och de identifierar väldigt ofta de här spänningsfrågorna i Europa, där de kan slå in en kil eller göra sig oumbärliga. Detsamma gäller FN-styrkor som de skickar på olika håll. Det handlar om att de gör Europa beroende av dem. Egentligen är det inte en hjärtefråga för presidenten Paul Kagame och hans regering, men de har ju uppenbarligen sett att här kan vi få väldigt mycket uppmärksamhet och pengar, och samtidigt skapa en beroendesituation mellan Rwanda och Storbritannien.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet får du också reda på vad internationell rätt säger om att skicka asylsökande till andra länder än det som de söker asyl i, och om hur asylsökandes fri- och rättigheter ska säkras i det repressiva Rwanda.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Varför vill Storbritannien skicka asylsökande till Rwanda?
0:00 / 20:03

Programledare: Palmira Koukkari Mbenga
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Britterna fortsätter med planer på Rwandaflyg

Erik de la Reguera: Britternas avtal med Rwanda visar på ett större problem

Erik Esbjörnsson: Ingen talar om Rwandas motiv för att ta emot asylsökande

Erik Esbjörnsson: Därför får skuldkänslor omvärlden att blunda för våldet i Rwanda