Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/suezkanalen-en-historia-om-slavarbete-och-storpolitiska-kriser/

Upptrappning i Suezkriget i november 1956. En brittisk Sea Venom-jaktbombare har fällt sin last över en oljedepå.
Världen

Suezkanalen – en historia om slavarbete och storpolitiska kriser

Det strandade jättefartyget Ever Given har satt Suezkanalen i världens blickfång. Men farleden har låtit tala om sig många gånger tidigare. DN:s Erik Ohlsson berättar Suezkanalens drygt 150-åriga historia: om slavarbete och smittkoppor, stridande stormakter och snabbväxande vattendjur.

Redan vid invigningen gick fartyg på grund i kanalmynningen. Den gången gavs order om att spränga fartyget i luften.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Suezkanalen från luften. Ända sedan kanalens tillkomst för drygt 150 år sedan har den varit ett centrum för pengar, handel och storpolitik.
Foto: Alamy Stock Photo
Bild 2 av 9 Ferdinand de Lesseps var Suezkanalens initiativtagare och pådrivare. de Lesseps hade varit Frankrikes konsul i Kairo och hade goda kontakter i den egyptiska härskarklassen.
Foto: TT
Bild 3 av 9 Kejserliga paviljonger, dignitärer från hela världen och fyrtio olika musikkårer var på plats när Suezkanalen invigdes den 17 november 1869. Bilden kommer från tidningen Illustrated London News.
Foto: TT
Bild 4 av 9 År 1882 tog Storbritannien ekonomisk och militär kontroll över Suezkanalen. Bilden visar brittiska örlogsfartyg som anländer till Port Said.
Foto: TT
Bild 5 av 9 Ett fartyg har skjutits i sank utanför Port Said i samband med Suezkriget i november 1956.
Foto: TT
Bild 6 av 9 En israelisk soldat spanar ut över kanalen i augusti 1967. Det så kallade sexdagarskriget hade just avslutats vilket bland annat resulterade i att Israel ockuperade Sinaihalvön som tillhörde Egypten och utgör Suezkanalens östra flodbank.
Foto: TT
Bild 7 av 9 I samband med sexdagarskriget år 1967 blockerades Suezkanalen. Fjorton fartyg blev instängda. De kallades Den gula flottan eftersom fartygen färgades allt gulare av ökensanden. 3 000 sjömän påverkades av blockaden, de utvecklade ett eget lokalsamhälle med post, kapell, pubar och idrottsaktiviteter.
Foto: TT
Bild 8 av 9 Egyptens president Abdulfattah al-Sisi vid invigningen av den nya Suezkanalen 2015.
Foto: TT
Bild 9 av 9 I bärgningsarbetet som efter sex dygn drog loss det strandade jättefartyget Ever Given deltog ett tiotal bärgningsfartyg samt mudderverk och grävare.