Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/suga-vald-till-japans-premiarminister/

Världen

Suga vald till Japans premiärminister

Yoshihide Suga efter att ha valts i parlamentet.
Yoshihide Suga efter att ha valts i parlamentet. Foto: Charly Triballeau/AFP

Japans parlament har röstat fram Yoshihide Suga som landets näste premiärminister, efter den avgående Shinzo Abe.

TT Text

– I enlighet med resultaten har kammaren beslutet att utse Yoshihide Suga till premiärminister, sade underhusets talman Tadamori Oshima till ledamöterna då alla röster räknats, enligt nyhetsbyrån AFP.

Suga valdes med 314 av 462 giltiga röster. Han bugade djupt då resultatet applåderades, men gjorde inget omedelbart uttalande.

71-åringen, som tidigare har varit statsråd med samordningsansvar i Abes kabinett, valdes i måndags till partiledare för regeringspartiet Liberaldemokatiska partiet (LDP). Han har en politisk bakgrund i Yokohamas stadsfullmäktige och det japanska parlamentet, där han tog plats 1996.

Via en rad olika ministerposter blev Suga Shinzo Abes högra hand under dennes tid på premiärministerposten. Han har beskrivits som en pragmatiker snarare än en ideolog, och då han står Abe nära väntas valet inte innebära någon större kursomläggning för LDP eller Japan. Han har själv sagt att han kommer att prioritera att hålla coronasmittan stången och få snurr på landets ekonomi.

Senare under onsdagen ska Suga presentera sin regering. Många av namnen tros vara bekanta från Abes ministär, enligt lokala medier.

Nästa japanska val är planerat till 2021, men vissa spekulerar i att ett nyval kan komma tidigare än så. Då är det 71-årige Suga som ska vara det liberaldemokratiska affischnamnet.

Läs mer: Japans premiärminister Shinzo Abe avgår av hälsoskäl

Ämnen i artikeln

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt