Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svara-utmaningar-vantar-suga-japans-nya-premiarminister/

Världen

Svåra utmaningar väntar Suga – Japans nya premiärminister

Svåra utmaningar väntar Yoshihide Suga – Japans nya premiärminister.
Svåra utmaningar väntar Yoshihide Suga – Japans nya premiärminister. Foto: Charly Triballeau/AFP

Nu är det formellt klart. Yoshihide Suga blir Japans nya premiärminister. Jordgubbsodlarsonen tar över efter Shinzo Abe och ställs omedelbart inför stora utmaningar, som bekämpningen av covid-19 och nästa års OS i Tokyo.

Onsdagens omröstning i parlamentet var egentligen bara en formsak. Sedan Yoshihide Suga i måndags valdes till regeringspartiet LDP:s nya ordförande låg vägen klar eftersom LDP har en majoritet i parlamentet.

Nu väntar bara kejsare Naruhitos välsignelse. Sedan kan Suga, den långväga klättraren från enkla förhållanden på landsbygden, kalla sig Japans premiärminister.

Det är ingen enkel uppgift som väntar. Japan står inför en rad svåra utmaningar som Suga måste sätta tänderna i direkt.

Det handlar bland annat om att hålla covid-19 under kontroll och att förbereda nästa års OS i Tokyo. Spelen sköts upp i år på grund av viruset och frågan är hur de ska kunna hållas på ett säkert sätt nästa år om pandemin fortfarande pågår.

Ännu mer bråttom är att få fart på Japans tröga ekonomi som har drabbats hårt av virusutbrottet och inte hämtat sig trots att avgående Abe lagt fram flera stimulanspaket.

Till det kommer den tickande bomben, Japans åldrande befolkning där snart en tredjedel av befolkningen är över 65 år.

Allt detta lämnar Abe, som avgår på grund av en tarmsjukdom, efter sig.

Med hans avgång skrivs också ett nytt kapitel i Japans politiska historia. Med Abe vid rodret fick Japan en politisk stabilitet som landet inte haft på länge. Med sina nästan åtta år som premiärminister regerade Abe utan avbrott än någon annan i Japan. Innan honom rådde det i stort sett svängdörrar till premiärministerposten. Under de 30 åren fram till 2012, när Abe tillträdde, hade Japan 19 premiärministrar på 30 år.

Frågan är om 71-årige Suga lyckas hålla sig på toppen lika länge. Många knackar ivrigt på dörren redo att träda fram om han skulle misslyckas. Nästa år hålls allmänna val i Japan och Suga kan snabbt bytas ut om han inte lyckas vinna japanernas förtroende. En del spekulerar i att han därför kommer utlysa nyval ganska snart, för att rida på den popularitetsvåg han för tillfället åtnjuter.

Rent politiskt väntas inga stora förändringar med Suga vid rodret. Han har signalerat att han kommer fortsätta på Abes inslagna linje, en politik som han är ytterst bekant med efter att länge stått bakom kulisserna och fungerat som Abes högra hand i rollen som kabinettschefssekreterare.

Ett av få löften Suga har gett är att påskynda strukturella reformer, det tredje benet i ”Abenomics”, där expansiv finans- och penningpolitik är de andra två pelarna.

Som person och politikertyp skiljer sig Suga från Abe markant. Hans föräldrar odlade jordgubbar på den japanska landsbygden och han finansierade sina universitetsstudier med deltidsjobb. Det står i skarp kontrast till Abe som kommer från en känd politikerfamilj med en pappa som var utrikesminister och morfar som var premiärminister.

De flesta är eniga om att Abe stärkte Japan som en spelare på världsarenan. Han var snabb med att träffa Donald Trump efter segern i presidentvalet och har sedan dess odlat kontakten med den amerikanske presidenten, bland annat på golfbanan.

Suga å andra sidan har liten internationell erfarenhet. Men han har deklarerat att han vill fortsätta stärka banden med USA, även om golf inte är någon av hans styrkor. Samtidigt måste han hantera banden till Kina, som är Japans största handelspartner. Det är en fin balansgång att gå, särskilt när Kina och USA:s relation blir allt frostigare. Dessutom har Japan förbjudit den kinesiska telekomjätten Huawei från femte generationens mobiltelefoni och har en konflikt med Kina om ett antal öar i Östkinesiska havet.

I Sugas nya regering väntas flera ministrar på nyckelposter få sitta kvar, exempelvis finansminister Taro Aso och utrikesminister Toshimitsu Motegi. På jämställdhetssidan ser regeringen ut att bli lika skev som Abes, bara två kvinnor väntas få ministerposter.

Läs mer: Mannen bakom kulisserna favorit att ta över efter Abe

Läs mer: Marianne Björklund: Abe - en nationalist som ville stärka Japan globalt

Ämnen i artikeln

Japan
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt