Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svensk-krigsfange-i-ukraina-slappt/

VÄRLDEN

Svensk krigsfånge i Ukraina släppt

En svensk man som tillfångatogs av Ryssland efter striderna vid stålverket i Mariupol har släppts fri.
Foto: EyePress News/Shutterstock

Den svenske man som tillfångatogs av ryska styrkor tidigare i somras efter att ha stridit i Ukraina har släppts och är på väg till Sverige. Det bekräftar utrikesminister Ann Linde (S).

Den 47-årige mannen tillfångatogs och greps efter att ha stridit tillsammans med ukrainska soldater i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol i östra Ukraina.

Under onsdagen bekräftade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att han har släppts.

– Jag kan bekräfta att den svensk som frihetsberövades av ryska styrkor i maj är nu fri och på väg till Sverige, säger hon till TT.

Tillsammans med flera andra fångar stod den svenske mannen i augusti åtalad för deltagande i strid i egenskap av legosoldat och riskerade dödsstraff i Högsta domstolen i den ryskstödda separatistrepubliken i Donetsk (DNR) och rättegången var tänkt att återupptas i oktober. Domstolen är inte internationellt erkänd och mannen har nekat till brott.

Utrikesminister Ann Linde (S) höll en blixtinkallad pressträff i New York med anledning av frigivandet.
Foto: Magnus Hallgren

– Jag vill kalla det för en påstådd rättsprocess, för den har ingen legitimitet, säger Linde till TT.

Frigivningen av totalt tio fångar kommer efter förhandling om en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina som genomfördes i Saudiarabien under onsdagen.

– Vi är djupt tacksamma för Ukrainas engagemang i ärendet, inte minst min utrikesministerkollega Dmytro Kuleba som har fått med svensken i fångutbytet. Också tack till Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman som medlat, säger Ann Linde.

De övriga nio fångarna som är från USA, Storbritannien, Marocko och Kroatien, rapporterar Reuters.

Senare under kvällen kom Ukraina med beskedet att Ryssland släppt ytterligare 215 krigsfångar som de tillfångatog i samband med striderna i Mariupol tidigare i år som en del i en fångutväxling länderna emellan.

Under onsdagskvällen publicerade TV4 en intervju gjord med den svenske mannen för fyra dagar sedan i fängelset i Donetsk.

– Jag är en ukrainsk patriot, säger mannen i intervjun.

Han säger vidare att han inte ångrar någonting, förutom att han sitter i fängelse.

– Jag är här och jag har gjort mina val. Jag beklagar att jag sitter här, det är ingen rolig situation och jag vill inte vara här, säger han.

På frågan om vart han skulle vilja ta vägen om han skulle bli frisläppt svarar han att gärna skulle åka tillbaka till Sverige.

Ämnen i artikeln

Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt