Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svensk-uttagen-av-esa-kan-fa-aka-ut-i-rymden/

VÄRLDEN

Svensk uttagen av ESA – kan få åka ut i rymden

Reserv Meganne Christian, parastronaut John McFall och karriärastronaut Rosemary Coogan på plats vid tillkännagivandet.
Foto: Joël Saget/AFP

Bland över 22 000 sökande så har Europeiska rymdstyrelsen (ESA) tagit ut 17 nya astronautkandidater. Bland reserverna finns svenske Marcus Wandt.

Tre män och två kvinnor från olika europeiska länder får det prestigefulla uppdraget som ”karriärastronaut”. Det är Sophie Adenot från Frankrike, Pablo Álvarez Fernández från Spanien, Rosemary Coogan från Storbritannien, Raphaël Liégeois från Belgien och Marco Sieber från Schweiz.

Bland de elva reserverna finns den 42-årige svensken Marcus Wandt från Linköping. Resterande reserver kommer från Storbritannien, Italien, Spanien, Österrike, Frankrike, Tyskland, Tjeckien och Polen.

Brittiska John McFall, som bland annat har tävlat i Paralympics, är uttagen som ”parastronaut” och ska arbeta med att öka kunskapen vilka hinder som finns för astronauter med fysiska funktionsnedsättningar och hur dessa ska överbyggas.

Marcus Wandt har arbetat inom svenska försvaret, som bland annat skvadronchef inom flygvapnet, och har även varit testpilot för Gripen och chef för flygverksamheten på Saab. Han är utbildad, bland annat på amerikanska flottans pilotskola.

ESA:s astronautrekryteringar är de första på 13 år.

Ämnen i artikeln

ESA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt