Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svenska-fornlamningar-i-sankt-petersburg-hotade/

VÄRLDEN

Svenska fornlämningar i Sankt Petersburg hotade

Under slyskogen på Ochta-udden ligger kvarlämningar från de svenska befästningarna Landskrona och Nyenskans, bland annat en gravgård. Allt ligger nu under jord. Gazprom Neft vill bygga ett kontorskomplex och en park på området, men hindras av tre rättsprocesser där ryska historiker och kommunalpolitiker besvärat sig mot bygget.
Foto: Pjotr Sorokin, Alexandr Belenkij

Här låg en gång den svenska staden Nyen, en mångkulturell smältdegel där det talades svenska, finska, ryska och tyska. Nu heter staden Sankt Petersburg och ett kontorsbygge hotar kvarlämningarna av svenska fästningar.

Barbari, säger ryska arkeologer och historiker som kämpar mot planerna från Gazprom Neft, dotterbolag till det stora gasbolaget Gazprom.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.