Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svenska-parlamentariker-forsoker-kuppa-bort-eu-lag/

VÄRLDEN

Svenska parlamentariker försöker kuppa bort EU-lag

Bild 1 av 2 Sara Skyttedal, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.
Foto: Fredrik Persson / TT
Bild 2 av 2 Johan Danielsson, socialdemokratisk EU-parlamentariker.
Foto: Fredrik Persson / TT

BRYSSEL. Svenska EU-parlamentariker från höger till vänster försöker tillsammans stoppa EU-parlamentets förslag om minimilöner. ”Tondövt” lyder deras kritik.

EU-parlamentet röstar på torsdagsmorgonen om europeiska minimilöner. Knappt 200 ledamöter kräver att man gör ett omtag på lagen.

Listan med namnunderskrifter, som DN har tagit del av, visar att samtliga svenska EU-ledamöter, från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet, står bakom kravet, något som är mycket ovanligt.

De vill att hela EU-parlamentet ska kunna få föreslå nya ändringar i lagen, i stället för att släppa fram den text som parlamentets arbetsmarknadsutskott klubbade för några veckor sedan.

Johan Danielsson (S) säger att utskottets förslag är ”djupt oroande för den svenska arbetsmarknadsmodellen”.

– Det skapar en fundamental osäkerhet, där vi bjuder in EU-domstolen att tolka vad som är en skälig lön, vad som är en behörig facklig organisation, vilket kollektivavtal som ska tillämpas om det finns olika konkurrerande avtal, och så vidare, säger han.

I Sverige och Danmark har motståndet mot europeiska minimilöner varit massivt. Visserligen måste inte länder där många har kollektivavtal införa minimilöner. Men om lagen så småningom prövas i EU-domstolen kan det ändå bli så, lyder kritiken.

EU-parlamentariker från Sverige och Danmark har därför krävt att det ska stå svart på vitt i lagtexten att länder där arbetsmarknadens parter sluter kollektivavtal, ska kunna välja att inte införa EU-reglerna. Men de fick inget gehör i utskottet.

De ansvariga ledamöterna, en tysk kristdemokrat och en nederländsk socialdemokrat, oroar sig å sin sida för att sådana undantag öppnar för de länder som konkurrerar inom EU med extremt låga löner också kräver undantag.

Det är tondövt, säger Danielsson.

– Man har låst sig i principiella positioner som gränsar till ett antiintellektuellt förhållningssätt.

För de europeiska socialdemokraterna är minimilönerna bland de viktigaste EU-reformerna just nu. Därför är det svensk–danska motståndet obekvämt. Även S-ledamöter från Estland, Lettland och Portugal kräver att lagen går tillbaka till ritbordet.

EU-parlamentets största partigrupp, högergruppen EPP, kommer att rösta för att inte släppa igenom utskottets förslag, i strid med sin egen representant i utskottet som var med och tog fram texten.

Sara Skyttedal (KD) har drivit frågan i EPP-gruppen. Om hela parlamentet och inte bara arbetsmarknadsutskottet får lägga nya ändringsförslag, finns det en chans att den svenska linjen får ett bredare stöd, säger hon.

– Det är inte säkert att det blir ett bättre utfall, men jag har svårt att tro att det ska bli sämre. Jag hoppas på skademinimering.

Läs mer:

Carl Johan von Seth: Splittrat EU–parlament ställs inför stora ekonomiska vägval

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt