Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/svenska-smittspridningen-bland-eus-lagsta-irland-toppar-smittolistan/

VÄRLDEN

Svenska smittspridningen bland EU:s lägsta – Irland toppar smittolistan

Sverige har den lägsta incidensen av de nordiska länderna, enligt ECDC.
Sverige har den lägsta incidensen av de nordiska länderna, enligt ECDC. Foto: Adam Ihse/TT

Sverige är just nu ett av länderna med lägst smittspridning i EU, enligt unionens smittskyddsmyndighet ECDC:s senaste rapport. Värre är läget på Irland och Cypern, som toppar listan.

Smittspridningen i EU befinner sig sedan flera till veckor på en platå, konstaterade Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

– Det betyder att en del länder går upp och andra går ned. Men på helheten i Europa har vi nu en platå som inte riktigt är på väg åt något håll.

Sedan en tid tillbaka har unionens västländer stått för den större delen av smittspridningen, som varit lägre i öst, enligt statsepidemiologen.

– Här uppe i Norden ligger vi någonstans mittemellan. Det har varit ganska stabilt på det sättet ett tag nu.

– Utvecklingen i Sverige är ganska tydlig sedan en lång tid tillbaka. Vi är bland länderna med minst spridning i Europa, sade statsepidemiologen.

Det visar även Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s veckorapport, där Sverige placerar sig i bottenskiktet sett till incidensen, antalet som smittats per 100 000 invånare under 14 dagar. Listan visar också att Sverige (127) har lägst incidens av de nordiska länderna.

Högst smittspridning i EU har Irland, med 504 fall per 100 000 invånare. I landet står åldersgruppen fem till tolv år för flest nya fall – nästan 15 procent av alla inrapporterade – enligt hälsomyndigheten.

Utbrott i samband med terminsstarten har gjort att över 14 000 irländska barn nu tvingas isolera sig i hemmet efter att ha varit i kontakt med personer som testat positivt, skriver Independent Irish.

Enligt dagstidningen är dock smittspridningen på väg nedåt i landet, samtidigt som inläggningarna på sjukhus är på väg att stabiliseras.

Tätt efter Irland följer Cypern, som under sommaren har haft en omfattande spridning sett till sin befolkningsmängd. I slutet av juli började landet vaccinera barn i åldrarna 12 till 15 för att stävja utvecklingen.

Sedan dess har antalet nya fall avtagit, även om nivån fortfarande är hög jämfört med övriga EU-länder. Även vårdbehovet bland covidsmittade minskar, skriver Cyprus Mail

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt