Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/talibanerna-aterinfor-dodsstraff-och-stympningar/

VÄRLDEN

Talibanerna återinför dödsstraff och stympningar

Mullah Nooruddin Turabi är chef för talibanernas fängelser.
Mullah Nooruddin Turabi är chef för talibanernas fängelser. Foto: Felipe Dana/AP

Dödsstraff och avhuggna händer återupptas som straff i talibanernas Afghanistan.

– Att hugga av händer är nödvändigt för säkerheten, säger talibanledaren Nooruddin Turabi till AP News.

USA fördömer planerna.

En av grundarna till talibanrörelsen, mullah Nooruddin Turabi, berättar i en intervju med AP News att man kommer att återuppta avrättningar och amputeringar av händer som straff. Men att de ännu inte bestämt om det ska ske inför publik som på 90-talet.

Då utfördes straffen på sportarenor inför hundratals afghanska män – vilket väckte stark internationell kritik.

– Alla kritiserade oss för straffen vi utförde på arenorna, men vi har aldrig sagt något om andras lagar och straff. Ingen ska berätta för oss hur våra lagar ska se ut. Vi kommer följa islam och skapa våra egna lagar enligt Koranen, säger han till AP News.

Medan straffen var publika var sällan rättsprocesserna det. Religiösa ledare utan juridisk skolning hade stort inflytande i utgången. Den här gången ska domare avgöra fallen – enligt talibanledaren även kvinnliga domare.

Hans säger att regimen håller på att utveckla en policy för hur straffen ska utföras och tillägger att offentliga straff har en avskräckande funktion på brottsligheten.

Denna gång kommer talibanerna att tillåta tv, mobiltelefoner och videos. Nooruddin Turabi säger att de tar tillvara teknologins möjligheter att sprida sitt budskap och nå miljoner i stället för hundratal. Och att om människor tillåts filma offentliga straff kan den avskräckande effekten bli ännu större.

Nooruddin Turabi är chef för regimens fängelser. Under talibanernas styre på 90-talet var han justitieminister och chef för departementet för moralfrågor, i praktiken en religiös poliskår som blev ökänd för att genomdriva regimens strikt religiösa doktrin.

Talibanerna har redan återupptagit ett straff som de ofta använde förr – offentlig förnedring för snatteri. Vid åtminstone två tillfällen den senaste veckan har män lastats upp på en pickup och med bundna händer visats upp på Kabul gator – vid det ena tillfället med målade ansikten och vid det andra med gammalt bröd instoppat i munnen och hängande runt nacken.

På fredagen fördömer USA talibanledarens utsago. UD-talespersonen Ned Price säger till Reuters att avrättningar och stympningar ”skulle utgöra grova kränkningar av mänskliga rättigheter”.

– Tillsammans med det internationella samfundet står vi fast vid att låta förövare av sådana övergrepp stå till svars, säger han.

Washington har tidigare sagt att ett potentiellt erkännande av den talibanledda regeringen i Kabul kommer att bero på om den respekterar mänskliga rättigheter.

– Vi tittar mycket noga, vi lyssnar inte bara på deras tillkännagivanden, utan vi tittar mycket noga på hur talibanerna uppför sig, säger han.

Läs också:

Magda Gad: Talibanerna är inte monster som fötts onda

Arbetande kvinnor i Kabul beordras att stanna hemma

Ämnen i artikeln

Afghanistan
Talibanerna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt