Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/talibanerna-beordrar-butiker-att-hugga-huvuden-av-skyltdockor/

VÄRLDEN

Talibanerna beordrar butiker att hugga huvuden av skyltdockor

En skyltdocka utan huvud och en annan med huvudet täckt i Heratprovinsen i västra Afghanistan.
En skyltdocka utan huvud och en annan med huvudet täckt i Heratprovinsen i västra Afghanistan. Foto: AFP

Talibanerna i västra Afghanistan har beordrat butiker att hugga huvuden av skyltdockor. Ett videoklipp som har blivit viralt hånas både inom och utanför landet.

Påbudet gör butiksägare upprörda.

– Hur förväntar de sig att vi ska kunna sälja våra produkter utan skyltdockor? frågar sig en av dem.

Sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti har de gradvis infört allt hårdare tolkningar av islamisk lag – trots att de lovat en mjukare version av sitt tidigare styre under åren 1996–2001, uppger nyhetsbyrån AFP.

Nu sprids ett videoklipp på män som sågar huvuden av skyltdockor i Heratprovinsen. Aziz Rahman, chef för ministeriet för främjande av dygd och förebyggande av osedlighet i Herat, bekräftar att man lokalt har beordrat butiksägare att avlägsna huvuden från skyltdockor. Enligt talibanerna bryter skyltdockornas mänskliga former mot islamisk lag.

Vissa butiksägare har försökt komma runt förbudet genom att täcka skyltdockornas huvuden med halsdukar eller väskor, men enligt Aziz Rahman är det inte tillräckligt.

– Om de bara täcker huvudena eller gömmer hela skyltdockan kommer Allahs ängel inte att gå in i butiken och välsigna dem, säger han enligt AFP.

En skyltdocka med huvudet täckt.
En skyltdocka med huvudet täckt. Foto: AFP

Butiksägaren Basheer Ahmed säger att varje skyltdocka kostar 5 000 afghani (cirka 430 kronor).

– Som ni kan se har vi huggit av huvudena, säger han.

Basheer Ahmed undrar hur de nu förväntas sälja kläder.

– Kunden gillar när plagget är draperat ordentligt över en skyltdocka.

Det här är ett i raden av hårdare påbud för befolkningen i Afghanistan. Lokalt har det kommit påbud om att män ska låta sina skägg växa ut och närvara vid bönestunder fem gånger om dagen. Musik har förbjudits, västerländsk klädsel motarbetas och det görs räder mot alkoholförsäljare.

Särskilt flickors och kvinnors friheter har begränsats. De flesta gymnasieskolor för flickor har stängts samtidigt som kvinnor nekas anställning i offentliga verksamheter förutom inom särskilda områden. Förra veckan kom dessutom riktlinjer om att kvinnor inte får ge sig ut på längre resor utan sällskap av en manlig släkting.

Läs mer:

I de renläriga talibanernas land exploderar droghandeln

Flickskolan i bergen håller öppet trots talibanerna

Ämnen i artikeln

Talibanerna
Afghanistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt