Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/talibanerna-forbjuder-tv-serier-med-kvinnliga-skadespelare/

VÄRLDEN

Talibanerna förbjuder tv-serier med kvinnliga skådespelare

Burkaklädda kvinnor på en marknad i Kabul den 18 november.
Burkaklädda kvinnor på en marknad i Kabul den 18 november. Foto: Hector Retamal/AFP

Talibanerna inför en rad nya regler som slår hårt mot afghanska kvinnor verksamma i medier. Bland annat ska tv-serier med kvinnliga skådespelare förbjudas och kvinnor som är nyhetsuppläsare tvingas bära ”islamisk hijab.”

När talibanerna tog makten i mitten av augusti försäkrade de omvärlden om att de ska se till att kvinnors rättigheter upprätthålls i Afghanistan. Människorättsorganisationer har varit skeptiska till löftet och talibanerna sedan dess gång på gång infört nya lagar som försvårar livet inte minst för landets kvinnor i landet. Bland annat har man förbjudit kvinnor att utöva idrott och infört könssegregerad undervisning på universiteten.

Nu har talibanernas sedlighetsministerium presenterat nio nya medielagar, rapporterar Reuters. Syftet är bannlysa medier som inte verkar efter ”islamiska, afghanska värderingar”, skriver nyhetsbyrån. Bland annat förbjuder man nu alla tv-serier som innehåller kvinnliga skådespelare.

Reglerna är formulerade rakt upp och ned utan förtydligande eller undantag:

”Program och draman i vilka kvinnliga skådespelare har medverkat ska inte sändas. Kvinnliga journalister som medverkar i sändning ska bära ”islamisk hijab”, står det i uttalandet. Det specificeras inte ytterligare vad ”islamisk hijab” innebär.

De flesta afghanska kvinnor bär någon form av sjal om huvudet utomhus. Men talibanernas vaga formulering om ”islamisk hijab” väcker oro bland kvinnor – att budskapet ska tolkas mer konservativt, enligt Reuters.

Human Rights Watch kritiserar de nya mediereglerna och säger att de inskränker mediefriheten i landet.

”Det krympande utrymmet för oliktänkande och de allt hårdare restriktionerna för kvinnor i media och konsten är förödande”, säger talespersonen Patricia Gossman i ett uttalande.

Förra gången talibanerna hade makten i Afghanistan fick kvinnor inte lämna hemmet utan eskortering av en manlig släkting. Människorättsaktivister befarar att det är åt det hållet som landet är på väg.

Ämnen i artikeln

Afghanistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt