Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/talibanerna-hangde-upp-doda-kroppar-i-kranar-som-varning/

VÄRLDEN

Talibanerna hängde upp döda män i kranar som varning

Heratbor tittar upp på en död kropp som hängts i en lyftkran.
Heratbor tittar upp på en död kropp som hängts i en lyftkran. Foto: AP

Talibanerna hängde på lördagen upp fyra döda män i lyftkranar i den afghanska staden Herat. De döda ska enligt talibanerna ha kidnappat en man och hans son, rapporterar BBC.

Bara dagar efter att talibantoppen Nooruddin Turabi berättat att islamiströrelsen kommer att återuppta avrättningar och amputeringar av händer som straff, sågs fyra lik hänga i staden Herat i nordvästra Afghanistan på lördagen, rapporterar BBC.

De fyra männen ska ha hängts upp efter att ha dödats i en eldstrid med polis. Männen ska ha kidnappat en affärsman och hans son, enligt Heratprovinsens ställföreträdande guvernör Mawlawi Shir Ahmad Muhajir.

Flera samlas på Herats torg där talibanerna har hängt upp en död kropp.
Flera samlas på Herats torg där talibanerna har hängt upp en död kropp. Foto: AP

En talibansoldat ska även ha skadats.

”Vi hängde dem på torg i staden för att göra det tydligt att alla som stjäl, kidnappar eller gör något mot vårt folk kommer att straffas”, säger Mawlawi Shir Ahmad Muhajir, enligt BBC.

Flera bilder från huvudtorget i Herat har delats i sociala medier. Där ses blodiga kroppar på ett lastbilsflak, som sedan hissas upp i en kran, enligt BBC. I ett videoklipp ses även en man hängandes från en kran med en skylt på bröstet där det står: ”Kidnappare kommer att straffas så här”.

Sedan talibanerna tog över styret i Afghanistan den 15 augusti har de lovat en mildare form av regerande än när de satt vid makten på 90-talet. Då användes offentliga avrättningar, amputeringar och skamstraff i avskräckande syfte.

Det har redan kommit flera rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter under den senaste månaden. Talibanerna har bland annat återupptagit straff som offentlig förnedring för snatteri.

Vid flera tillfällen den senaste veckan har män lastats upp på en pickup och med bundna händer visats upp på Kabul gator med bland annat gammalt bröd instoppat i munnen.

– Ingen ska berätta för oss hur våra lagar ska se ut. Vi kommer följa islam och skapa våra egna lagar enligt Koranen, säger mullah Nooruddin Turabi till AP News.

Läs mer: Talibanerna återinför dödsstraff och stympningar

Ämnen i artikeln

Afghanistan
Talibanerna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt