Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/talibanernas-motstandare-soker-stod-i-sverige-pa-sikt-hotas-aven-europa/

VÄRLDEN

Talibanernas motståndare söker stöd i Sverige - ”På sikt hotas även Europa”

Nationella Motståndsfronten, vars talesman Ali Maisam Nazary är, betraktar den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som Afghanistans rättmätige ledare. Saleh är kvar i Afghanistan, men president Ashraf Ghani flydde utomlands.
Nationella Motståndsfronten, vars talesman Ali Maisam Nazary är, betraktar den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh, som Afghanistans rättmätige ledare. Saleh är kvar i Afghanistan, men president Ashraf Ghani flydde utomlands.

Nu söker talibanernas motståndare stöd i Sverige. Ali Maisam Nazary, talesman för Nationella motståndsfronten i Afghanistan, är på besök i Stockholm.

– Om talibanerna sitter kvar vid makten hotas på sikt även Europa. Just nu är vi de enda som bekämpar terrorismen i Afghanistan, säger Nazary till DN.

Ali Maisam Nazary skulle kunna vara omslagspojke för det unga, framåtsträvande Afghanistan som vill lämna våld och mörker bakom sig. Han är 32 år, världsvan, språkkunnig och har en mastersexamen i statsvetenskap från elituniversitetet London School of Economics.

Men för tillfället befinner han sig i exil. I egenskap av internationell talesperson för Nationella motståndsfronten, en väpnad rörelse som vill störta talibanregimen, reser Ali Maisam Nazary runt i Europas huvudstäder. Hans uppgift är att försöka mobilisera stöd för det inhemska motståndet mot talibanerna. På tisdagen var Nazary i Stockholm.

– Just nu pågår en humanitär katastrof i Afghanistan som saknar motstycke i vårt lands historia, säger Nazary när vi slagit oss ned i ett mötesrum i Riksdagshuset i Stockholm.

– Barn kommer att svälta ihjäl under den här vintern.

Brödutdelning i Kabul i början av december 2021. Enligt FN beräknades 60 procent av befolkningen lida av akut hunger vid slutet av 2021.
Brödutdelning i Kabul i början av december 2021. Enligt FN beräknades 60 procent av befolkningen lida av akut hunger vid slutet av 2021. Foto: Petros Giannakouris/AP

Ali Maisam Nazary understryker att hungerkatastrofen främst framkallats av de styrande talibanernas inkompetens, även om de sanktioner som det internationella samfundet lagt på talibanregimen också påverkat situationen.

– Det beväpnade gäng som tog makten i Afghanistan den 15 augusti har inget som helst kunnande att handskas med samhällsviktiga strukturer. Landet driver vind för våg, säger han.

Nationella motståndsfronten, förkortat NRF efter dess engelska namn National Resistance Front, började byggas upp redan för tre år sedan, långt innan talibanerna gripit makten. Enligt Nazary var den utlösande faktorn de fredssamtal som USA, den dominerande utländska aktören i Afghanistan, inledde med talibanerna i januari år 2019.

– Många av oss afghaner som är politiskt aktiva och intresserade insåg att det bara kunde sluta på ett sätt när USA på detta sätt legitimerade talibanrörelsen, som de dittills brännmärkt som terrorister. Att den afghanska regeringen var svag och korrumperad förvärrade situationen.

Centralfigur i Nationella motståndsfronten är den 32-årige Ahmad Massoud, son till den legendariske gerillaledaren Ahmad Shah Massoud. Denne förde krig både mot den sovjetiska ockupationsmakten i Afghanistan under 1980-talet, och mot den förra talibanregimen i landet i slutet av 1990-talet.

En muralmålning i Kabul av den legendariska gerillaledaren Ahmad Shah Massoud, som dödades i ett sprängattentat 2001. Han son Ahmad är nu en ledande person i Nationella motståndsfronten, NRF.
En muralmålning i Kabul av den legendariska gerillaledaren Ahmad Shah Massoud, som dödades i ett sprängattentat 2001. Han son Ahmad är nu en ledande person i Nationella motståndsfronten, NRF. Foto: Tass/Sipa

Massoud den äldre, ”Lejonet från Pansjhir” kallad, dödades i ett sprängattentat i Takhar den 9 september 2001 av två tunisiska jihadister som utgav sig för att vara journalister. De placerade kameran framför Massoud under förespegling att de skulle intervjua honom, men kameran innehöll sprängmedel som dödade alla tre.

Sonen, som utbildats vid den brittiska militärakademin Sandhurst, för nu sin pappas kamp mot talibanerna vidare. Enligt Ali Maisam Nazary består Nationella Motståndsfrontens militära del av cirka 10 000 man.

– Där ingår soldater som lämnade regeringsarmén när talibanerna tog över, lokala miliser och frivilliga civila.

Veckorna efter talibanernas maktövertagande pågick regelrätta inbördesstrider mellan talibaner och Nationella Motståndsfronten, vars styrkor bitit sig fast i Pansjhirdalen. Området som ligger ett tiotal mil norr om huvudstaden Kabul har en lång historia av uppror mot de styrande, både under Sovjetockupationen och under talibanernas regim 1996-2001.

Men den 6 september 2021 var motståndsstyrkorna tvungna att retirera och Pansjhir intogs av talibanerna.

– Motståndsfronten övergick till gerillakrig. Våra enheter finns i dalarna runtom Pansjhir och i andra provinser i nordöstra Afghanistan, säger Ali Maisam Nazary.

Vid det laget hade han redan lämnat Afghanistan, evakuerad av ett amerikanskt militärflygplan.

– Jag hade gärna stannat och deltagit i kampen, men fick order om att tala för vår sak utanför Afghanistan, säger Nazary.

Ali Maisam Nazarys pappa flydde Afghanistan under Sovjetunionens ockupation på 1980-talet. Själv är han född och uppväxt i USA och utbildad i Storbritannien. Men de senaste tio åren har den 32-årige Nazary bott i Afghanistan.
Ali Maisam Nazarys pappa flydde Afghanistan under Sovjetunionens ockupation på 1980-talet. Själv är han född och uppväxt i USA och utbildad i Storbritannien. Men de senaste tio åren har den 32-årige Nazary bott i Afghanistan. Foto: Erik Ohlsson

Det är en uppgift som inte alltid är så tacksam. I Sverige har Ali Maisam Nazary inte fått tillträde till några representanter för den svenska regeringen. Men han har mött tjänstemän på utrikesdepartementet och enskilda riksdagsledamöter, som Anders Österberg (S) i utrikesutskottet.

Vad önskar ni att Sverige och andra länder ska göra?

– Vad väst inte ska göra är att erkänna eller på andra sätt legitimera talibanregimen, utan stödja och söka samarbete med dem som arbetar för demokrati i Afghanistan, säger Ali Maisam Nazary.

Behöver ni militär hjälp?

– Jag kan säga så här: USA och Nato gick in i Afghanistan efter 11 september-attackerna 2001 för att kriga mot terrorismen. Nu styr terroristerna landet, USA och Nato har retirerat. Talibanernas terrorstyre hotar att destabilisera Centralasien och på sikt även Europa. De enda som bekämpar terrorismen i Afghanistan just nu är vi inom Nationella Motståndsfronten.

Läs mer:

DN på plats i Afghanistan: I de renläriga talibanernas land exploderar droghandeln

Afghanistans Sverigeambassadör fördömer talibanregimen

Ämnen i artikeln

Talibanerna
Afghanistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt