Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 10:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/teknikstrul-och-nedstangt-internet-nar-valet-inleddes-i-uganda/

Världen

Teknikstrul och nedstängt internet när valet inleddes i Uganda

I huvudstaden Kampala var valprocessen kraftigt försenad på torsdagen och ingen visste hur det såg ut i övriga delar av landet – internet har helt släckts ned av regimen. Brenda Achenyi lägger den sista av tre röster – till president, parlament och borgmästare – i valurnan.
I huvudstaden Kampala var valprocessen kraftigt försenad på torsdagen och ingen visste hur det såg ut i övriga delar av landet – internet har helt släckts ned av regimen. Brenda Achenyi lägger den sista av tre röster – till president, parlament och borgmästare – i valurnan. Foto: Erik Esbjörnsson

När presidentvalet i Uganda inleddes på torsdagsmorgonen blev det direkt teknikstrul och förseningar i huvudstaden Kampala. Hur det ser ut i övriga delar av Uganda är det ingen som vet – regeringen har stängt ned internet i hela landet.

Valet står mellan sittande presidenten Yoweri Museveni, som styrt landet sedan 1986, och utmanaren Robert Kyagulanyi, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine.

I stadsdelen Mulimira i centrala Kampala dröjde det 1,5 timme innan röstningen sakta kunde komma igång på torsdagsmorgonen. Distributionen av valsedlar var försenad och tekniken strulade vilket ledde till ett groende missnöje i den växande kön av väljare.

– Förra valet gick allt mycket snabbare, men nu har de ändrat på allting så det tar längre tid och det är svårare att rösta, säger andragångsväljaren Brenda Achenyi till DN.

Vallokalernas öppettider har kortats med flera timmar i Uganda.
Vallokalernas öppettider har kortats med flera timmar i Uganda. Foto: Erik Esbjörnsson

Tidigare har det räckt med en id-handling för att bockas av i röstlängden men nu krävs ytterligare ett papper för att man ska få rösta och denna information har inte nått fram till alla väljare. Vallokalernas öppettider har också kortats med flera timmar.

De köande är dessutom upprörda över att de inte har någon information om hur det står till på övriga håll i landet.

– Internet ligger helt nere i hela Uganda, så vitt vi vet. Vid tidigare val har de stängt av sociala medier och meddelandeappar men då har vi kommit runt det genom att använda VPN-klienter, säger Achenyi.

En så kallad VPN-klient skapar en säker anslutning som gör att användaren kan kringgå specifika begränsningar av internet, vilket är vanligt i det auktoritärt styrda landet, men hjälper inte när hela landets internet strypts av regimen.

Distributionen av valsedlar var försenad och tekniken strulade vilket ledde till ett groende missnöje i den växande kön av väljare.
Distributionen av valsedlar var försenad och tekniken strulade vilket ledde till ett groende missnöje i den växande kön av väljare. Foto: Erik Esbjörnsson

Detta nya grepp tyder på att Museveni och hans styrande parti NRM är mer nervösa än vid tidigare val.

– De har klippt av kabeln verkar det som, så nu kan vi bara ringa, säger Achenyi.

– Det är väl för att de ska kunna göra vad de vill, fortsätter Rose Kwagga som står bakom Achenyi i kön.

En hotellägare bekräftar för DN att det inte finns några fungerande internetuppkopplingar (bortsett från satellittelefoner) i hela landet.

Bobi Wine, en välkänd musiker som blev parlamentariker efter ett fyllnadsval för ett par år sedan, är med sina 38 år hälften så gammal som 76-årige Museveni och har på kort tid seglat upp som den starkaste kraften i oppositionen. Den tidigare ständige oppositionsledaren Kizza Besigye har dragit sig tillbaka och lämnat över stafettpinnen till Wine, som bättre lyckats fånga upp missnöjet hos landets unga befolkning.

Bobi Wine.
Bobi Wine. Foto: Erik Esbjörnsson

I ett rättvist val skulle det sannolikt bli dött lopp mellan de två motståndarna, men regeringen och Museveni har inte råd att ta några risker.

EU har inte fått någon officiell inbjudan att bevaka årets val och USA har beslutat att dra tillbaka sina observatörer efter att färre än tio procent av deras observatörer beviljats ackreditering.

En lång rad människorättsorganisationer har protesterat mot den minskade transparensen och har krävt att regeringen ska öppna informationsflödet – hittills utan att få gehör för sina krav.

Valresultatet väntas stå klart på fredagskvällen eller på lördagen. En förlust för Wine, som är trolig med tanke på landets historia av tveksamma valprocesser, kan skapa stor ilska i huvudstaden Kampalas fattigare områden.

Polis och militär markerade tydligt sin närvaro genom att patrullera kring vallokalerna.
Polis och militär markerade tydligt sin närvaro genom att patrullera kring vallokalerna. Foto: Erik Esbjörnsson

Under de senaste dagarna har säkerhetsetablissemanget tydligt visat sin närvaro med tungt utrustade militär- och polispatruller som cirklat runt på huvudgatorna.

Även på valdagen marscherade kravallpoliser runt vallokalerna för att markera för väljarna vem som bestämmer i det östafrikanska landet.

Skulle Bobi Wine mot förmodan stå som segrare vore det historiskt. Landet har aldrig sett ett demokratiskt maktskifte och fyra av fem ugandier har aldrig levt under en annan president än Museveni.

Läs mer: Generationernas kamp när Uganda väljer president

Ämnen i artikeln

Uganda
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt