Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/thunberg-till-attack-mot-varldsledarna-bla-bla-bla-det-ar-allt-vi-hor/

VÄRLDEN

Thunberg till attack mot världsledarna: ”Bla, bla, bla – det är allt vi hör”

Greta Thunberg talade inför ungdomar på konferensen Youth4Climate i Milano.
Greta Thunberg talade inför ungdomar på konferensen Youth4Climate i Milano. Foto: Nick Zonna/IPA

Klimataktivisten Greta Thunberg ger på nytt världens toppolitiker en rejäl känga för att de inte tar krafttag mot klimatkrisen.

– Grön ekonomi bla, bla, bla. Nollutsläpp till 2050 bla, bla bla. Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare, sa hon under sitt tal på Youth4Climate i Milano.

Mötet har arrangerats av den italienska staten i syfte att låta unga klimataktivister mötas och diskutera åtgärder mot klimatkrisen. Ungefär 400 deltagare från 180 länder deltar i mötet som ska pågå i två dagar. Tanken är att ungdomarnas tankar och idéer ska skickas vidare till FN:s klimattoppmöte i Glasgow i slutet av oktober.

En given talare på ett sådant evenemang är svenska 18-åringen Greta Thunberg. Hon visade sin frustration tydligt både mot makthavare generellt som inte tar klimatkrisen på allvar, men också mot enskilda politiker som tidigare stuckit ut hakan i frågan.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA president Joe Biden var två av dem som fick smaka på kängan.

– Grön ekonomi bla, bla, bla. Nollutsläpp till 2050 bla, bla, bla. Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare. Ord som låter bra men som hittills inte har gett något resultat. Våra hopp och drömmar drunknar i deras tomma ord och löften. Vi behöver självklart ha en konstruktiv dialog men nu har vi sett 30 år av deras bla, bla, bla och vart har det lett oss?

– Vi kan inte längre låta personer med makt bestämma vad som är politiskt möjligt och inte, sa Thunberg under sitt tal.

https://twitter.com/USATODAY/status/1442942743077027840

Läs mer:

Så blev ”Greta-effekten” ett fenomen i tysk politik – men inte i svensk

”Det går inte att förstå Greta om man inte förstår vidden av klimatkrisen”

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt