Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tidigare-fbi-agent-anklagas-for-oligarkhjalp/

VÄRLDEN

Tidigare FBI-agent anklagas för oligarkhjälp

Oligarken Oleg Deripaska.
Foto: Olga Maltseva/AFP

En tidigare högt uppsatt FBI-agent anklagas formellt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland genom att jobba för en Putinnära oligark.

Ex-agenten anklagas för att ha kartlagt en rivaliserade oligark i utbyte mot hemliga betalningar från den svenskkopplade aluminiummiljardären Oleg Deripaska.

TT Text

USA införde 2018 sanktioner mot Deripaska till följd av Rysslands annektering av Krimhalvön fyra år tidigare, och hans nära band till det ryska styret. Han har själv formellt anklagats för att ha brutit mot sanktionerna.

Den anklagade agenten har tidigare jobbat för FBI:s kontraspionage och gick i pension 2018. Som specialagent övervakade han utredningar av ryska oligarker – inklusive Deripaska, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Han misstänks nu för att tillsammans med en före detta sovjetisk-rysk diplomat ha ”konspirerat för att tillhandahålla tjänster till Deripaska”, enligt åklagare.

Han anklagas på fyra punkter som vardera har ett maxstraff på 20 års fängelse.

Ex-agenten och ex-diplomaten greps i New York i lördags och en domstolsförhandling är planerad på måndagen.

Oleg Deripaska är grundare till en av Rysslands största industrigrupper, Basic Element, som fokuserar på bland annat på aluminium-, energi- och byggföretag.

Oligarken har också via sitt bolag Rusal ägarkopplingar till det svenska aluminiumbolaget Kubal i Sundsvall.

Han har tidigare anklagats för utpressning, mutor och kopplingar till organiserad brottslighet.

Ämnen i artikeln

Ryssland
FBI
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt