Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tillfallig-losning-om-irans-karnenergiprogram/

Världen

Tillfällig lösning för Irans kärnenergiprogram

IAEA:s chef Rafael Grossi.
IAEA:s chef Rafael Grossi. Foto: Alex Halada/AFP

Internationella atomenergiorganet IAEA har slutit en tillfällig överenskommelse med Iran om kärnenergiavtalet. Men Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif står fast vid att USA måste lyfta sanktionerna mot landet för att Iran ska följa avtalet fullt ut.

IAEA:s chef Rafael Grossi säger att en tre månaders tillfällig lösning har slutits med Iran som tillåter fortsatt övervakning av landets kärnenergiprogram. Men inspektionerna kommer att begränsas.

Erik Ohlsson: Kritiskt läge när Joe Biden ska försöka reparera Iranavtalet

– Det vi har kommit överens om är genomförbart och användbart för att komma över de skiljaktigheter som vi har och räddar situationen för tillfället, sade Grossi vid en presskonferens efter att ha återvänt till Wien efter förhandlingar i Teheran.

Inför förhandlingarna i Teheran i helgen hade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif signalerat att landet ville undvika ett ”dödläge”. Men han varnade också för att Iran kunde gå ifrån sina åtaganden ytterligare om inte USA upphäver sanktionerna mot landet.

– När samtliga väl lever upp till sina åtaganden igen kan vi börja prata, sade Zarif i iransk tv före mötet.

Kärnenergiavtalet upprättades 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Men 2018 beslöt USA:s nu avgångne president Donald Trump att USA skulle lämna avtalet och införa sanktioner mot Iran.

Trumps överman i valet, Joe Biden, vill tina upp frosten men vill inte heller vara den som tar första steget.

Avtalet från 2015 går ut på att Iran ska avstå från att utveckla kärnvapen, i utbyte mot att sanktioner lyfts. Ett protokoll till avtalet säger att det internationella atomenergiorganet IAEA får göra oanmälda inspektioner i landet för att kontrollera att avtalet följs. Men Iran har sedan 2018 varit ovilligt att leva upp till det och förra året beslutade det iranska parlamentet att kräva att landet ska lämna protokollet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt