Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tio-ar-sedan-terrordaden-i-oslo-och-pa-utoya/

VÄRLDEN

Tio år sedan terrordåden i Oslo och på Utøya

02:04. Tio år senare syns spåren i kafébyggnaden av vad som skedde när Anders Behring Breivik kom fram till Utøya och plockade fram två vapen ur en bag. Kulhål finns kvar i väggar och golv. Blommor och fotografier hedrar minnet av de unga människor som förgäves sökte skydd bakom ett piano.

För tio år sedan sprängde Anders Behring Breivik en bomb i Oslos regeringskvarter. Därefter åkte han till Utøya och utförde massmord på AUF:s sommarläger.

I dag samlas Norge för att minnas den dagen och de 77 som föll offer för terroristen.

– Tillsammans var de det finaste uttrycket för vårt öppna folkstyre, säger den förre statsministern Jens Stoltenberg.

TT Text

Uppmärksammandet av tioårsdagen inleddes med en minnesstund i det soldränkta regeringskvarteret i centrala Oslo. Här detonerade terroristen en sprängladdning som dödade åtta människor. Platsen är än i dag till stora delar en byggarbetsplats.

– Vi glömmer er aldrig, sade Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för den nationella stödgruppen efter 22 juli och mamma till ett av Anders Behring Breiviks offer, om de döda i dådet.

I publiken fanns bland andra medlemmar ur den norska kungafamiljen, statsminister Erna Solberg (H) och Jens Stoltenberg, Norges statsminister vid tiden för terrordåden och nu generalsekreterare i Nato.

Norges statsminister Erna Solberg talade om terrorn den 22 juli som ett angrepp på demokratin, en politiskt motiverad handling riktad mot Arbeiderpartiet och AUF.

– Men det var ett helt land som slogs till marken. Vi reste oss igen, men Norge förändrades av en erfarenhet som fortfarande gör ont, säger hon.

– I dag minns vi de 77 som aldrig kom hem. De ska varje dag påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för tilliten, öppenheten och mångfalden vi har i Norge.

Bild 1 av 2 AUF-ledaren Astrid Hoem talade under minnesceremonin.
Foto: Geir Olsen
Bild 2 av 2 Statsminister Erna Solberg under minnesstunden i Regeringskvarteret i Oslo.
Foto: Geir Olsen/NTB

– De mördades för att de jobbade för vår demokrati, för att det var AUF:are på sommarläger, säger Astrid Hoem, ledare för ungdomsförbundet AUF som också överlevde massmordet på sommarlägret på Utøya 2011.

Brutaliteten i terrordåden kan vara svår att ta in – men det är vårt ansvar att göra det, säger AUF-ledaren.

– Tio år senare så måste vi tala klarspråk – vi har inte stoppat hatet. Högerextremismen lever fortfarande. Terroristen var en av oss. Han var en av oss.

Högerextremismen lever mitt ibland oss, säger Astrid Hoem: på internet, vid matbordet.

Erna Solberg.
Erna Solberg. Foto: Geir Olsen/NTB

Minnesstunden i regeringskvarteret avslutades med att namnen på offren för terrordåden lästes upp. Det var en plågsam lyssning, som aldrig tycktes ta slut.

En dryg timme senare hölls en gudstjänst i Oslo domkyrka med anledning av tioårsdagen. Jens Stoltenberg var en av talarna.

– För tio år sedan mötte vi hat med kärlek. Men hatet är fortfarande där, sade han.

Senare under dagen samlades överlevare med Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och AUF-ledaren Astrid Hoem på Utøya, där Anders Behring Breivik för tio år sedan mördade 69 personer – de flesta av dem barn och unga. I likhet med ceremonin dagen innan, då även Sveriges statsminister Stefan Löfven var på plats, hölls en tyst minut och flera personer höll tal. Bland dem Norges kronprins Haakon som tog upp hotet från högerextremismen.

Det är vårt personliga och kollektiva ansvar att verka mot dessa krafter. Att det är nödvändigt har vårt land på ett smärtsamt sätt fått erfara är nödvändigt.

Klockan 19 slår klockorna i Oslo rådhus 77 gånger, en gång för varje offer den 22 juli. Samtidigt stannas samtliga bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg i Oslo.

Senare på kvällen sänder NRK ett nationellt minnesarrangemang från konsertarenan Oslo Spektrum. I samma arena hölls en stor minnesstund för offren drygt en månad efter dådet 2011, då bland annat kung Harald höll ett uppmärksammat tal. Även denna kväll finns kung Harald bland talarna.

Bild 1 av 2 En gudstjänst kommer att hållas klockan 11.00 i Oslos domkyrka.
Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Bild 2 av 2 Jens Stoltenberg var Norges statsminister 2011. Han talade under minnesgudstjänsten på 10-årsdagen efter dåden.
Foto: Torstein Bøe/NTB

Texten uppdateras.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt