Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tio-orangutanger-har-flugits-hem-i-helikopter/

Världen

Tio orangutanger har flugits hem i helikopter

En orangutang på Borneo. Arkivbild.
En orangutang på Borneo. Arkivbild. Foto: Irwin Fedriansyah/AP

Tio orangutanger har flugits tillbaka till sin naturliga miljö på Borneo. Det är första gången på ett år som orangutanger kan släppas ut på ön i Sydostasien, då arbetet försvårats på grund av pandemin.

TT Text

De tio Borneoorangutangerna har tidigare befunnit sig i fångenskap och bland dem finns en 19-årig hona som hämtats hem från Thailand.

Orangutanger delar 97 procent av människans dna och oron har varit stor för att de ska smittas av coronaviruset under transporten. Flytten gjordes därför med helikopter så att de slapp den långa och ur smittosynpunkt mer riskabla resan till land och havs.

– Pandemin har gjort att vi inte har kunnat släppa ut orangutanger på ett helt år, säger Jamartin Sihite, chef för Borneo Orangutan Survival Foundation.

Organisationen har infört strikta rutiner och gjort planer för hur den ska hantera om aporna blir sjuka.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt