Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tioaring-fran-ghana-fick-delegater-att-grata-ha-ett-hjarta/

VÄRLDEN

Tioåring från Ghana fick delegater att gråta: ”Ha ett hjärta”

”Samhällen i mitt land Ghana betalar ett högt pris för att vår planet satts på eld av en del människor”, sade  Nakeeyat Dramani Sam i stora mötessalen på COP27.
Foto: Nariman El-Mofty/AP

Tioåriga Nakeeyat Dramani Sam blev klimatmötets stjärna under fredagen då hon höll ett långt och känslosamt tal som knep delegationers hjärtan.

Hon fick stående ovationer i plenisalen där alla världens representanter satt samlade.

– Minns er själva i min ålder, uppmanade Nakeeyat Dramani Sam.

Klimatförhandlingarna sker ofta i någon sorts bubbla, frikopplad från omvärlden. Men ibland händer något som får en att stanna upp och minnas vad allt handlar om. På fredagen, i den stora mötessalen Ramses på COP27 när ordföranden gav ordet till Ghana, var ett sådant tillfälle.

– Jag heter Nakeeyat Dramani Sam. Jag är tio år gammal och jag kommer från Ghana. Tack för att jag får prata inför er alla, inledde Nakeeyat Dramani Sam, och andades tungt i mikrofonen.

Hon tackade för att hon fick vara här och för hur snälla alla har varit mot henne under klimatkonferensen. Så började hon berätta om översvämningarna som slog till mot den by Ghana där hon bor förra månaden.

– Bilar var under vatten. Människor gömde sig i kanoter. Tusentals hus översvämmades. Det var väldigt läskigt. Om det kommer att bli värre, är jag rädd för vilken framtid vi går mot, sa hon, och fortsatte:

– Jag har träffat många av er och ni är väldigt snälla. Jag tror ni vet detta. Ni är väldigt smarta. En del av samhällena i mitt land, Ghana, betalar ett högt pris för att vår planet satts på eld av en del människor. Detta ger en enkel fråga. När kan ni betala tillbaka till oss?

Tioåringens tal möttes av stående ovationer.
Foto: Nariman El-Mofty/AP

Hon berättade också att hon har träffat bland andra USA:s klimatsändebud John Kerry på mötet.

– Han var väldigt snäll. Jag tror att han blir 80 år nästa år. Han har säkert barn och barnbarn. Jag är tio. När jag är lika gammal som han är nu, kommer det vara det här seklets slut. Då kan människorna dö över hela jorden varje dag som en konsekvens av den upphettade planeten.

Så riktade hon sig till alla de långt över hundra delegaterna i rummet.

– Jag ber er, ha ett hjärta. Gör matematiken. Detta är en nödsituation. Ni måste göra vad som behövs för att rädda vår planet. Jag ber er, snälla, skänk en tanke på våra barn och barnbarn. Minns er själva i min ålder, sa hon, och fortsatte:

– Vi får inte ha bara fler och fler klimatmöten som det här. Ni blir bara äldre och äldre. Och jag tycker att ni är gamla nog. När är nu, om inte i dag?

Hennes tal möttes med stående ovationer, där en märkbart rörd Sameh Shoukry – Egyptens utrikesminister och ordförande för COP27 – tackade Nakeeyat Dramani Sam för hennes känslosamma tal.

– Jag kan bara tolka entusiasmen med vilket talet mottogs som ett tecken på allas önskan att uppnå vad som begärs av oss, sa han.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt