Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tjeckien-tar-polen-till-domstol-for-kolgruva/

Världen

Tjeckien tar Polen till domstol för kolgruva

Kolgruvan i Turow, som är i form av ett dagbrott, ligger precis i anslutning till kraftverket, som drivs av det kol som bryts i gruvan.
Kolgruvan i Turow, som är i form av ett dagbrott, ligger precis i anslutning till kraftverket, som drivs av det kol som bryts i gruvan. Foto: SOPA Images/SIPA

Den tjeckiska regeringen ska stämma Polen vid EU-domstolen. En polsk gruva i gränstrakterna håller på att byggas ut och det försämrar grundvattnet i området, enligt tjeckerna.

Det är första gången ett EU-land stämmer ett annat i en klimatfråga.

I ett pressmeddelande skriver regeringen i Prag att man förhandlat länge med Polen för att hitta en lösning. De senaste samtalen blev dock resultatlösa, enligt regeringen, som därför inte ser någon annan utväg än att gå till EU-domstolen. En stämningsansökan ska lämnas in vid månadsskiftet.

Missnöjet i Tjeckien beror på att verksamheten i polska gruvan i Turow försämrar luftkvaliteten för tiotusentals tjecker och sänker grundvattennivåerna. Regeringen vill därför ha ett interrimsbeslut att verksamheten helt ska upphöra i väntan på att EU-domstolen meddelar sitt utslag.

Skulle EU-domstolen prioritera ärendet kan en dom komma inom ett år, tror regeringen i Prag.

Gruvan i Turow ägs av ett statligt polskt bolag vars nuvarande tillstånd gäller till april i år. Planen är dock att driva gruvan till 2044. Förra året gav polska regeringen företaget rätt att expandera området där kolet bryts. Gruvan gränsar även till Tyskland och lokalpolitikerna i staden Zittau stöttar den tjeckiska regeringen.

Enligt nyhetssajten Euractive är detta första gången ett medlemsland stämmer ett annat medlemsland i EU-domstolen en klimatrelaterad fråga.

Det statliga polska bolaget PGE tillbakavisar stämningen och hänvisar till att beslutet att expandera verksamheten är i linje med polsk geologisk lagstiftning, rapporterar Reuters.

Bolaget skriver i ett uttalande att under processen att söka tillstånd ”samarbetade företaget intensivt med sina parter i Tjeckien och Tyskland när det gäller miljökonsekvenserna”.

Den polska kolgruvan i Turow ligger nära gränsen mot Tjeckien och Tyskland.
Den polska kolgruvan i Turow ligger nära gränsen mot Tjeckien och Tyskland. Foto: Petr David Josek/AP

Den tjeckiska regeringen framhåller å sin sida att Polen inte tillhandahöll nödvändiga dokument och underlät att räkna in miljökonsekvenserna när gruvan fick förnyat tillstånd.

– Jag är bedrövad över att en stämningsansökan måste lämnas in nu när hela Europa söker efter lösningar för att gradvis minska kolbrytningen på grund av klimatförändringarna, säger Tjeckiens utrikesminister Tomas Petricek.

Delar av Europa är fortfarande mycket beroende av kol i sin energimix. Tjeckien planerar att fasa ut alla sina kolgruvor till 2033. Polen beslutade i höstas att till 2049 ska alla landets kolgruvor vara stängda. I sitt pressmeddelande skriver tjeckiska regeringen att även om gruvan i Turow ska stängas inom 30 års uppväger det inte bristen på vatten och försämrad livskvalitet i området.

Läs mer. USA är tillbaka i Parisavtalet: ”Signalen är viktig”

Läs mer. Tysk energijätte stämmer Nederländerna för utfasning av kol

Ämnen i artikeln

Klimatet
Polen
Tjeckien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt