Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/torbjorn-petersson-blir-det-fler-fall-av-smitta-i-os-an-medaljorer-som-star-pa-prispallen/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Torbjörn Petersson: Blir det fler fall av smitta i OS än medaljörer som står på prispallen?

I Kina är det nolltolerans mot covid-19. Alla deltagare och ledare och andra som kommer till Kina för OS kommer att leva i en bubbla.
I Kina är det nolltolerans mot covid-19. Alla deltagare och ledare och andra som kommer till Kina för OS kommer att leva i en bubbla. Foto: Ng Han Guan/AP

Kina är det enda landet i världen med en strategi som går ut på att eliminera viruset med omedelbar verkan. Där ska OS snart hållas.

Tusentals utländska olympier, tränare och journalister väntas till Peking – till en bubbla inne i landet med nolltolerans – samtidigt som omikron löper amok i resten av världen.

Hur många fall av covid kommer att upptäckas under OS? Hur länge tänker Kina hålla fast vid sin linje?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Två fall av omikron och sammanlagt 21 smittade invånare förra helgen ledde till att hela befolkningen i en stad på 14 miljoner invånare började testas. Det gäller Tianjin, en halvtimma bort med snabbtåg från OS-staden Peking.

Från Tianjin har omikron redan spridit sig i minst två fall till Anyang, en femmiljonersstad i provinsen Henan. Miljonstäder finns det cirka hundra stycken av i Kina.

När en student reste mellan Tianjin och Anyang fördes smittan vidare. Det har smittspårningen redan visat. Lokala myndigheter hittade snabbt 1 495 så kallade nära kontakter till de smittade, satte dem alla i karantän och började testa folk i hela staden.

Hälsostationer installerades vid varje ingång och utgång till bostadskvarter och butiker. Försäljningen av biljetter på bussar och tåg från Anyang drogs in. Taxibilar beordrades att inte köra utanför staden, enligt statliga tidningen Global Times.

Det handlar alltså om fyra identifierade fall av omikron (och 110 fall av covid totalt) i två städer med en befolkning på sammanlagt nästan 20 miljoner invånare.

Det handlar alltså om fyra identifierade fall av omikron (och 110 fall av covid totalt) i två städer med en befolkning på sammanlagt nästan 20 miljoner invånare. Som jämförelse är smittspridningen i Sverige nu 1 400 nya fall per miljon invånare och dag.

Det hela ger en vink om arbetet och pengarna som Kina lägger ned på sin nolltolerans mot covid.

Samtidigt förbereder sig olympier världen över på att resa till tävlingarna i Peking. Upplägget inför OS består i att hålla sig så isolerad som möjligt för att till varje pris undvika infektioner. Mest rädda är idrottare för omikron eftersom ett positivt test kan kosta dem OS-starten.

”På julafton träffade jag mamma, pappa och brorsan. Sedan dess har jag inte träffat en enda människa inomhus”, sa Maja Dahlqvist, den svenska sprintåkaren på skidor nyligen.

Det ger en föraning om uppoffringarna som idrottare gör för att komma till OS, vid sidan av den hårda träningen.

Utöver dem reser snart tusentals tränare, delegater och journalister till Peking i Kina – som är en bubbla i världen med sin strategi mot covid. OS blir i sin tur en bubbla i Kina.

I den kommer också att finnas kinesiska volontärer, funktionärer, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal. Alla kommer att testas varje dag och smittspåras via en app i telefonen. Ett hästjobb väntar. Det blir inte lätt att få bukt med en virusvariant, som visserligen inte verkar ge lika allvarlig sjukdom som de tidigare, men som sprider sig på ett helt annat sätt än när Kina i sin nationella strategi beslöt att slå ned covid till varje pris.

Det är svårt att veta vad som väntar. Blir det fler fall av smitta i OS än medaljörer som står på prispallen?

Det är svårt att veta vad som väntar. Blir det fler fall av smitta i OS än medaljörer som står på prispallen?

En annan fråga, viktigare för världsekonomin, är hur länge efter OS som Kina tänker fortsätta sin nolltolerans mot viruset? Många kineser har tidigare ställt sig bakom myndigheternas åtgärder. En viss stolthet har kunnat spåras i att få invånare avlidit i sjukdomen som kostat omvärlden så många människoliv.

En anledning till den strikta ordningen har varit att Kina har få intensivvårdsplatser på sjukhus, cirka 3,5 per 100 000 invånare. Den underförstådda och ibland uttalade meningen har också varit att visa att det kinesiska systemet klarar vad demokratier i väst inte klarar av. Men det är en kostsam strategi och den börjar sätta tålamodet på prov hos invånare.

Den tydliga policyn har emellertid gjort det svårt för den kinesiska ledningen att byta fot – även om den vill. Det behövs i så fall en anledning som kan förklara saken utan att högste ledaren Xi Jinping tappar ansiktet.

En annan svårighet att ta hänsyn till är immuniteten som är svag hos befolkningen på 1,4 miljarder. Dels för att den hållits isolerad utan att utsättas för smittan, dels för att invånarna vaccinerats med kinesiska vacciner som visat sig ha dåligt skydd.

Frågan är när Kina ska rycka av plåstret? Sker det när och om omikron i allmänhet visar sig leda till betydligt mindre allvarlig sjukdom än tidigare varianter för enskilda medborgare?

Fast troligare är att strategin fortsätter i många månader. För efter OS kommer folkkongressen i Peking i mars. Av ännu större politisk betydelse blir partikongressen i höst, där bekräftelsen väntas på att Xi Jinping ska fortsätta styra landet under en tredje femårsperiod.

Med tanke på hur regimen minimerar risker inför alla politiska sammankomster vore det förvånande om covidstrategin ändras inför mötet som planeras för att bli en milstolpe i det kinesiska kommunistpartiets historia.

Ämnen i artikeln

Kina

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt