Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/torbjorn-petersson-stortinget-blir-rodare-an-pa-50-ar/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Torbjörn Petersson: Stortinget blir rödare än på 50 år

Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i Norge.
Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i Norge. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Valresultatet i Norge är tydligt och vridningen av politiken åt vänster distinkt. Stortinget beskrivs bli rödare än på 50 år. Jonas Gahr Støre blir statsminister när Arbeiderpartiet ser ut att bilda ny regering ihop med de två partier han länge önskat.

En fråga blir hängande i luften: hur är det möjligt att Miljøpartiet De Grønne hamnar under fyraprocentsspärren i ett val som skulle bli ett klimatval?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Arbeiderpartiet har fått 26,4 procent av rösterna – en nedgång med 1 procentenhet sedan förra valet, det näst sämsta valet på nästan hundra år, men avsevärt bättre än i en del av opinionsmätningarna, särskilt de för ett halvår sedan.

När Jonas Gahr Støre efter valsegern möttes av ett uppbåd av journalister utanför sitt hem i Oslo ville han mitt i glädjen under ”kvällen som han kommer att minnas” påminna om att fyra länder i Norden nu kommer att ha en socialdemokratisk regering, rapporterade nyhetsbyrån NTB.

Överhuvudtaget stärkte vänstersidan i norsk politik sin ställning.

Arbeiderpartiets ledare inleder nu samtalen om en ny regering med de tilltänkta koalitionspartierna, Senterpartiet som fick 13,6 procent, och Sosialistisk Venstreparti, 7,5 procent.

Jonas Gahr Støre har också sagt att han kommer att lyssna på de andra partierna på vänstersidan, Rødt, ett socialistiskt, marxistiskt parti, som nådde 4,6 procent, och Miljøpartiet De Grønne, 3,8 procent, som missade att ta sig över fyraprocentsspärren.

På onsdag i nästa vecka börjar allvaret, då förhandlingarna väntas inledas mellan Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti, samtal som ska sluta i en plattform för en gemensam regeringspolitik.

Jonas Gahr Støre lär vara lättad över att inte behöva regeringsstöd av Rødt och Miljøpartiet De Grønne. Miljöpartiet hade som ultimatum för att stötta en rödgrön regering ställt kravet att Norge slutar leta efter olja och gas.

Men trots den klara valsegern kan just oljan bli en stridsfråga mellan de tre väntade regeringspartierna.

Men trots den klara valsegern kan just oljan bli en stridsfråga mellan de tre väntade regeringspartierna. Sosialistisk Venstreparti, vill liksom Miljöpartiet, att Norge slutar leta olja. Arbeiderpartiet vill utveckla, inte avveckla oljan och Senterpartiet försvarar oljenäringen.

Klimatet är ett annat område som orsakar splittring. Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti vill använda avgifter som metod för att få ned klimatgaser. Senterpartiet är emot avgifter.

På andra områden råder desto större enighet, som att förändringar krävs i arbetsmarknadspolitiken. Krav på fler fasta anställningar, färre temporära jobb och striktare regler för bemanningsföretag, förenar de tre partierna.

Alla tre är också för att riva upp regionreformen från den 1 januari 2020, då 19 fylken blev 11. Om länen själva vill ska reformen kunna upphävas.

Samtliga tre partier lovar också bland annat ökade resurser till polisen och fler patruller i distrikten. De vill se en reform inom tandvården och förespråkar gratis mat i skolan för eleverna, istället för att var och en tar med sig egen mat.

Så till frågan vad som hände med det norska miljöpartiet. För en månad sedan hade Miljøpartiet De Grønne som mest 6,7 procent i opinionsmätningarna efter FN:s klimatrapport.

Klimatet blev en huvudfråga inför valet. Drömmen för partiet var en vågmästarroll i en ny regering och verkligt inflytande.

I valet blev det istället 3,8 procent, under spärren på fyra procent. Det betyder att partiet inte får del av de 19 utjämningsmandaten, utan får nöja sig med tre mandat i Stortinget.

Resultatet i skolvalet tidigare i september varslade med facit i handen om vad som väntade. I Oslo, partiets starkaste fäste, nästan halverades Miljøpartiet De Grønne i skolvalet, jämfört med skolvalet för två år sedan.

När alla rösterna i valet till Stortinget natten mot tisdagen var räknade hade 8,4 procent i Oslo röstat på partiet, en tydlig tillbakagång, jämfört med kommunvalet 2019.

Miljøpartiet De Grønne ser ut att ha misslyckats med att föra ut sin politik. Alternativt att det kanske skrämde väljare med sitt ultimatum att Norge måste sluta leta efter olja. Partiet lyckades kanske inte förmå väljare att gå och rösta. Valdeltagandet på 76,5 procent var det femte lägsta sedan andra världskriget.

Förklaringen från Miljøpartiets De Grønnes ledare Une Bastholm var att partiet i många år legat långt före i klimatdebatten, vilket sakta men säkert fått de stora partierna att byta ståndpunkt i frågan.

Mycket tyder på att klimatväljarna i valet fördelat sig på flera partier, sa hon.

Läs mer:

Det här behöver du veta efter valet i Norge

Jonas Gahr Støre: Vi ska lyssna på alla partier

Valvinnaren jämförs med Olof Palme

Ämnen i artikeln

Val Norge
Norge

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt