Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trangsel-vid-kinas-krematorier-tre-ar-efter-forsta-dodsfallet/

VÄRLDEN

Trängsel vid Kinas krematorier tre år efter första dödsfallet

En begravningsbyrå i Tangshan i Kina tycks ha byggt ut sin parkeringsplats och betydligt fler bilar står parkerade utanför än normalt. Enligt Washington Post visar bilder från andra delar av landet en liknande utveckling.
Foto: Maxar Technologies/Reuters

Kina har gjort en u-sväng i sin tidigare nolltolerans mot covid-19. Tiotals miljoner invånare beräknas bara den senaste tiden ha smittats. Men endast ett 40-tal människor har avlidit, enligt Kinas sätt att räkna.

Samtidigt pekar satellitbilder och mängder av vittnesmål mot överfulla begravningsbyråer och krematorier.

Utländska experter har svårt att få de två bilderna att gå ihop. Misstanken växer att antalet döda i covid-19 är betydligt högre än uppgifterna som kommer från officiellt kinesiskt håll.

Det är på onsdagen tre år sedan det första dödsfallet i ett nytt misstänkt coronavirus officiellt rapporterades.

Det skedde den 11 januari 2020 sedan en 61-årig man i Wuhan två dagar tidigare hade avlidit i lunginflammation. Innan sin död brukade han handla på en fisk- och skaldjursmarknad i staden och hade sedan tidigare behandlats för tumörer i bukhålan och en kronisk leversjukdom.

Enligt hälsomyndigheterna i Wuhan fanns det vid samma tid ytterligare 41 personer som hade drabbats av samma virus, men omfattningen av pandemin som väntade var okänd.

Anhöriga väntar på rad för kremering av släktingar vid en begravningsbyrå i Shanghai den 4 januari.
Foto: Wang Gang/TT

Redan i slutet av december 2019 hade en ögonläkare vid namn Li Wenliang slagit larm om ett virus i Wuhan som påminde om Sars – ett virus som ledde till en internationell epidemi 2003.

Läkare Li skickade ett meddelande till läkarkolleger med en varning om viruset. Men några dagar senare blev han förd av polis till lokala myndigheter, där han hotades med rättsliga åtgärder om han fortsatte att slå larm.

Han tvingades skriva under ett brev, där han anklagades för att ha spridit falska uppgifter – innan han tvingad till tystnad fick återgå till sitt arbete som läkare.

På sjukhuset där han jobbade blev Li Wenliang kort senare smittad av covid-19 och dog av sjukdomen.

Tre år senare kommer nu nya oroande tecken på mörkläggning från Kina, från en rad städer, presenterade i en genomgång av Washington Post. Uppgifterna bygger bland annat på analys av satellitbilder och vittnesmål från anställda.

En begravningsbyrå i staden Chengdu i sydvästra Kina, har enligt tidningen, upphört att erbjuda minnesstund för de anhöriga. Tiden till att ta adjö av en familjemedlem har minskats till endast två minuter, innan det är dags för kremering.

I Tongzhou utanför Peking har en begravningsbyrå tvingats bygga en ny parkeringsplats för att alla som anländer ska ha någonstans att ställa bilen.

I Shanghai säljer svartabörshajar sin plats i kön till begravningsbyråer för 2 000 yuan styck, cirka 3 000 kronor, till sörjande anhöriga som vill få tid för kremering.

Sörjande utanför ett krematorium i Peking den 31 december. Antalet kremeringar har ökat kraftigt i Kina, den senaste tiden, enligt anställda vid krematorier.
Foto: Ng Han Guan/AP

Satellitbilderna överensstämmer med bilden som både Washington Post och andra internationella medier fått när de intervjuar sörjande kinesiska anhöriga och anställda vid begravningsbyråer.

– Jag har jobbat här i sex år men det har aldrig varit så mycket att göra som nu, säger en receptionist vid Begravningsbyrån Jiangnan i staden Chongqing i sydvästra Kina, till Washington Post.

Hur Kina redovisar antalet döda i covid-19 är annorlunda än i andra länder och har varit omtvistat sedan början av pandemin. Under den första tiden vid smittutbrottet i Wuhan 2020 dog 4 800 människor, enligt officiell statistik. Samma siffror säger i dag att endast drygt 5 200 hittills avlidit som följd av viruset.

Utländska experter har beräknat att det snarare kan handla om närmare 5 000 döda per dag och att sammanlagt en miljon människor riskerar att dö av covid i Kina under 2023.

Bevis för betydligt högre dödlighet i covid i Kina än vad som redovisas officiellt skulle utmana bilden av Kinas tidigare nolltolerans. Och därmed också det kloka ledarskap som Xi Jinping sägs ha stått bakom under pandemin – till skillnad från ledare i väst.

Marianne Björklund: Inget skrämmer Kinas kommunistparti så mycket som stora folkrörelser

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt