Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tre-vita-domda-for-mord-pa-svart-joggare/

VÄRLDEN

Tre vita dömda för mord på svart joggare

Demonstrationer hölls i Atlanta i samband med att domen föll under onsdagen.
Demonstrationer hölls i Atlanta i samband med att domen föll under onsdagen. Foto: Megan Varner

Alla tre vita män som åtalats för dödsskjutningen av en svart joggare i den amerikanska delstaten Georgia har fällts för mord.

TT Text

De dömda är en far och son samt deras granne. För dem väntar nu livstids fängelse. Huruvida domaren kommer att medge att straffen kan tidsbegränsas återstå att se.

Den 25-årige Ahmaud Arbery dödades medan han var ute och joggade i ett bostadskvarter i hamnstaden Brunswick i Georgia i februari förra året.

De tre männen jagade honom i två fordon. Grannen filmade när sonen sköt den obeväpnade Arbery på nära håll.

Videon läckte ut efter två månader och eldade på den nationella debatten om orättvisa kopplad till hudfärg.

Den dömda trion nekar till brott, med argumentet att de uppfattade Arbery var en inbrottstjuv och att skotten avlossades i självförsvar.

President Joe Biden hyllar domen men påpekar samtidigt att hårt arbete återstår för att uppnå rättvisa mellan olika befolkningsgrupper.

”Dödandet av Ahmaud Arbery, som världen bevittnat på video, är en förkrossande påminnelse om hur långt vi måste gå i kampen för rättvisa i det här landet”, säger han i ett uttalande.

Åklagarna i mordrättegången yrkade inte på att rasism låg bakom mordet. Men på federal nivå har männen även åtalats för hatbrott. Rättegången i det ärendet inleds i februari.

Mordrättegången var kontroversiell redan från start. Elva av de tolv jurymedlemmarna, utvalda i en långdragen och komplicerad process, var vita. Kritiker hävdade att den omständigheten kunde påverka deras omdöme i ett fall som kommit att sätta ljus på frågor om rasism.

Läs mer:

Martin Gelin: Domen visar att fjolårets protester hade betydelse

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt