Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-beholl-dyrbara-gavor-och-brot-mot-lagen/

VÄRLDEN

Trump behöll dyrbara gåvor och bröt mot lagen

USA:s tidigare president Donald Trump på en bild från den 13 mars.
Foto: Ron Johnson

USA:s tidigare president Donald Trump tog emot dyrbara gåvor från Kina, Indien och Saudiarabien som han sedan inte redovisade. Trump ansåg att gåvorna var hans och inte administrationens, vilket de är enligt lag, skriver Washington Post.

Washington Post skriver att gåvor från utländska givare som är värda över motsvarande 4 300 svenska kronor inte får behållas av presidenten eller dennes familj. Detta enligt en lag från 1966.

Gåvorna tas sedan om hand av Nationalarkivet för att när presidenten lämnat sin post användas i det presidentbibliotek som varje amerikansk president får byggt efter sig.

Men Donald Trump har låtit bli att redovisa fler än 100 gåvor visar en utredning från en kommitté i representanthuset som efter ett års arbete lade fram sin rapport på fredagen.

Två gåvor har över huvud taget inte gått att återfinna, skriver Washington Post. Ett porträtt föreställande Trump skänkt av El Salvadors president och ett exklusivt golfset värt minst 80 000 svenska kronor som Trump fick av Japans premiärminister Shinzo Abe.

Enligt Trumps tidigare stabschef John Kelly ansåg Trump att de gåvor han fick var hans egna.

– Han sa: ”De gav mig de här sakerna, de är mina”, sa Kelly i en tidigare intervju med Washington Post.

Kelly sa att han försökte få Trump att förstå att gåvorna inte tillhörde honom men att det inte gick. Inte heller när han förklarade att gåvorna hade överlämnats till USA:s president som en officiell gåva från ett land, ville Trump se det så.

– Han var helt övertygad om att gåvorna var hans och kunde inte förstå varför han inte kunde behålla dem.

Rapporten, som är skriven av demokratiska ledamöter, reser också frågor om hur dessa gåvor kan ha använts i syfte att påverka den amerikanska politiken gentemot vissa länder. Ordföranden i kommittén, Jamie Raskin (D), begärde på fredagen i ett brev ut dokument som kunde visa på en sådan påverkan.