Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-far-tillbaka-facebook-och-instagramkontot/

VÄRLDEN

Trump får tillbaka Facebook- och Instagramkontot

USA:s expresident Donald Trump kan snart använda Facebook igen.
Foto: Lynne Sladky/AP

Donald Trump kommer åter att få tillgång till sina konton på Facebook och Instagram, uppger sociala mediejätten Meta.

Ex-presidenten stängdes av efter sina inlägg i samband med stormningen av kongressen för drygt två år sedan.

Kontona spärrades efter att Trump hade uttryckt sig i varma ordalag för personerna som stormade kongressen den 6 januari 2021. Han bad dem att gå hem, men skrev samtidigt att de var ”mycket speciella” och ”framstående patrioter”, uppger NBC News.

”Det här är sådana saker och händelser som inträffar när en helig jordskredsseger i valet så ceremoniellt illvilligt berövas stora patrioter som har blivit illa och orättvist behandlade så länge. Gå hem i kärlek och frid. Kom ihåg denna dag för alltid!” skrev Trump i ett av inläggen.

Inledningsvis var avstängningen bara tänkt att vara i 24 timmar, men nu har det gått drygt två år.

Metas vd för globala frågor, Nick Clegg, uppger nu att Trumps konton kommer att återaktiveras ”de kommande veckorna” och att det sker med ”nya skyddsräcken på plats som ska avskräcka mot upprepade förseelser”.

”I händelse av att herr Trump publicerar ytterligare kränkande innehåll, kommer innehållet att tas bort och han kommer att vara avstängd i mellan en månad och två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen är”, skriver Clegg på Metas hemsida.

Tidigare i januari begärde Trumps presidentkampanj att Meta skulle aktivera kontona.

”Vi anser att förbudet mot president Trumps konto på Facebook dramatiskt har förvrängt och hämmat det offentliga samtalet”, skrev Trumps kampanj i ett brev till Meta den 17 januari enligt NBC News.

En rådgivare till Trump sade tidigare i januari att Trumpkampanjen var redo att vända sig till ”allierade” i representanthuset för att sätta press på Facebook, om det skulle behövas. Många i representanthuset – där Republikanerna nu har en majoritet av stolarna – har varit kritiska till Facebooks beslut att stänga av Trump.

Meta äger Facebook och Instagram.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Facebook
Instagram
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt