Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-i-karantan-efter-att-radgivare-bekraftats-smittad/

Världen

Trump bekräftar: Har smittats med coronaviruset

00:57. USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania har testats positivt för covid-19, skriver Trump på Twitter. Tidigare har en av hans närmaste medarbetare Hope Hicks testade positivt för viruset.

Donald och Melania Trump har testat positivt för covid-19. Beskedet kommer bara timmar efter att en nära rådgivare till den amerikanska presidenten konstaterades smittad under torsdagen. Vita huset meddelar på fredagseftermiddagen att Trump har ”milda symtom”.

USA-valet 2020

Med lite mer än en månad kvar till det amerikanska presidentvalet meddelade Donald Trump på fredagsmorgonen, svensk tid, att han och hustrun Melania smittats av covid-19. I en tweet skriver presidenten att de kommer att ta sig i genom virussjukdomen tillsammans.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1311892190680014849

74-årige Donald och 50-åriga Melania Trump har nu satts i karantän i Vita huset och fredagens kampanjmöte i Florida kommer att ställas in. Presidenten kommer planerade först att delta i ett evenemang på distans – ett telefonsamtal om coronastöd till utsatta äldre under fredagen – men senare på dagen tog vicepresident Mike Pence över det mötet.

Presidentparet mår bra, meddelar presidentens läkare, Sean Conley i ett uttalande efter beskedet.

”Jag förväntar mig att presidenten kommer att fortsätta fullfölja sitt uppdrag utan avbrott medan han återhämtar sig”, skriver Sean Conley i uttalandet.

– Presidenten är vid gott mod, sa Vita husets stabschef Mark Meadows vid en presskonferens på fredagen.

Också Melania Trump konstaterade under fredagen att hon mådde bra:

”Jag har milda symtom men mår överlag bra”, skrev hon.

Skulle Donald Trump insjukna allvarligt står vicepresidenten Mike Pence redo att ta över arbetet. Därefter står Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, på tur.

Senare på fredagen testade Mike Pence och hans fru negativt för covid-19 samtidigt som Vita huset bekräftade att Donald Trump har ”milda symtom”. Även Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans fru Jill Biden testades på fredagen, båda visade sig vara friska.

Beskedet från presidenten kom bara ett par timmar efter nyheten att hans tidigare kommunikationschef Hope Hicks smittats av coronaviruset. Hope Hicks arbetar numera med presidentens återvalskampanj och reser ofta med honom på flygplanet Air Force One. Enligt Reuters följde hon med Donald Trump till Cleveland för tisdagens debatt och dagen därpå till Minnesota för kampanjarbete.

Hope Hicks ska ha fått ett positivt provsvar redan under torsdagsmorgonen, amerikansk tid, enligt Washington Post. Trots beskedet reste Donald Trump till New Jersey för att hålla ett kampanjtal samma dag. När han återvände till Vita huset testades han positivt för viruset.

Trump-rådgivaren Hope Hicks vid Air Force One i onsdags.
Trump-rådgivaren Hope Hicks vid Air Force One i onsdags. Foto: Alex Brandon/AP

Den som bekräftats smittad med covid-19 ska enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, isolera sig i hemmet. Karantänen gäller minst tio dagar efter att symtomen uppkom. Dessutom ska den smittade ha varit feberfri i minst 24 timmar innan karantänen kan avslutas.

Nästa presidentdebatt mellan Donald Trump och utmanaren Joe Biden hålls den 15 oktober.

Donald Trump och hans stab testas regelbundet för viruset. Det gör även flera reportrar som bevakar Vita huset. För ett par månader sedan slutade man däremot att testa besökare med febertermometer, skriver Reuters.

I ett uttalande skriver Vita huset att man följer riktlinjerna för att i största mån möjligt undvika smittspridningen. Man skriver också att Donald Trump tar sin egen och medarbetarnas hälsa och säkerhet på allvar.

De senaste veckorna har presidenten gjort flera stopp runt om i landet. Trots varningar om ökad smittspridning vid stora folksamlingar har tusentals personer deltagit vid Donald Trumps kampanjmöten. På tisdagens debatt ställdes presidenten till svars för att inte kräva att deltagare vid evenemangen bär munskydd och håller avstånd.

– Vi har inte haft någon negativ effekt, och vi har haft mellan 35.000 och 40.000 personer vid vissa av kampanjmötena, sade Donald Trump då.

Läs mer:

Björn af Kleen: Sjukdomen kan förmänskliga bilden av president Trump

Karin Eriksson: Allvarligaste hotet mot en sittande presidents hälsa på decennier

Trump en i raden av toppolitiker som smittats

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt