Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-lanserar-sin-nya-kommunikationsplattform/

VÄRLDEN

Trump lanserar sin nya kommunikationsplattform

Facebook bestämmer på onsdagen om Donald Trumps avstängning vidmaktshålls.
Facebook bestämmer på onsdagen om Donald Trumps avstängning vidmaktshålls. Foto: Olivier Douliery/AFP

Ex-president Donald Trump lanserade på tisdagen sin nya kommunikationsplattform ”From the desk of Donald J. Trump”.

Innehållet, som sträcker sig tillbaka till den 24 mars, består till stor del av grundlösa påståenden om valfusk och utspel mot demokratiska politiker.

USA-valet 2020

Det har varit relativt tyst från USA:s tidigare president Donald Trump sedan han den 20 januari lämnade Vita huset till förmån för Joe Biden.

Veckorna innan Trumps fyra år långa mandatperiod tog slut stängdes han av på obestämd tid från de sociala medie-plattformarna Facebook och Instagram, efter stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Därefter stängdes Trumps Twitterkonto, som till stor del hade varit den dåvarande presidentens främsta kommunikationskanal, permanent ned.

Sedan dess har 74-åringen mest kommunicerat genom att publicera pressmeddelanden via den officiella hemsidan, och parallellt planerat sin comeback i den sociala medie-sfären.

På tisdagen lanserades den nya plattformen ”From the desk of Donald J. Trump”, som av Trumps rådgivare Jason Miller har beskrivits som en slags alternativ till Twitter.

Besökare kan ”gilla” inläggen på sajten och dela vidare på andra plattformar. Däremot går det inte att kommentera eller interagera på andra sätt på plattformen, som är en del av Donald Trumps officiella hemsida.

Innehållet består till stor del av citat utan källor, som antingen berömmer Donald Trump eller kritiserar demokrater eller demokratiska initiativ. Det finns också flera grundlösa påståenden om valfusk, som liknar de som Trump gjorde när valet genomfördes förra året.

Plattformen samlar också många av de pressmeddelanden som tidigare publicerats av Donald Trump i andra kanaler.

På onsdagen väntas Facebook komma med besked om Trumps avstängning fortsätter.

Läs mer: Mexikos president till DN: Jag och Trump förstod varandra

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Instagram
Twitter
Facebook
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt