Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-och-netanyahu-oense-om-hur-avtalet-ska-firas/

Världen

Nathan Shachar: Trump och Netanyahu oense om hur avtalet ska firas

USA:s, Förenade Arabemiratens, Israels och Bahrains flaggor vajar i vinden i Netanya i Israel, inför avtalet som ska skrivas under på tisdagskvällen i Vita huset.
USA:s, Förenade Arabemiratens, Israels och Bahrains flaggor vajar i vinden i Netanya i Israel, inför avtalet som ska skrivas under på tisdagskvällen i Vita huset. Foto: Jack Guez/AFP

JERUSALEM. Vännerna Donald Trump och Benjamin Netanyahu är eniga om det mesta här i världen. Men när det gäller tisdagens festligheter i Vita huset kring avtalen mellan Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain, så har presidenten och premiärministern rakt motsatta önskemål.

Under ceremonin skall Israel och Förenade Arabemiraten underteckna ett fredsavtal, Israel och Bahrain skall skriva under ett memorandum om framtida förbindelser och alla tre länderna skall ingå en visionär överenskommelse om regionalt samarbete.

Michael Winiarski: Vita husets fredsuppmaning uppfattas som knivhugg i ryggen

De båda Gulfstaternas närmanden till Israel är en stor och dramatisk förändring i Mellanösterns politik, och ett avsteg från arabstaternas mångåriga krav på eftergifter till palestinierna som ett villkor för diplomatiska förbindelser med Israel.

Sjuhundra gäster har bjudits in till ceremonin. Frasen ”andningsskydd rekommenderas” förekommer på inbjudningskorten, fast den israeliska delegationen helst skulle ha sett en uttrycklig order om både andningsskydd och regler som begränsar umgänget under mottagningen till små grupper av personer.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Vita huset i januari 2020.
Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Vita huset i januari 2020. Foto: Joshua Lott/CNP

Evenemanget, som planerades med största iver av Netanyahu, i avsikt att sätta ”det historiska ögonblicket” i relief, har hastigt och lustigt blivit till ett besvär och ett obehag för honom.

Den israeliska allmänheten, som inom ett par dagar går in i en tre veckor lång nedstängning under årets viktigaste högtider, med karantäner och partiella utegångsförbud, är inte på festhumör.

På måndagen noterades nära femtusen nya coronafall i landet; drygt tio procent av de testade. En rad branscher, som hotell, restauranger och idrottsanläggningar, hotar bryta mot reglementet, och polisen har fått befogenheter att utmäta drakoniska böter och bestraffningar mot bilister som ger sig ut på vägarna för att fira det judiska nyåret med sina familjer.

Trump, har israeliska diplomater låtit förstå, pressar på för att göra tisdagens ceremoni till ett festligt och glittrande spektakel, med de celebra gästerna i otvunget mingel efteråt. Netanyahu vill till varje pris undvika att ge de israeliska tv-tittarna intrycket att han flytt till en lyckligare värld medan de brottas med epidemins vardagsbekymmer.

Och han vill inte avbildas i positioner som kan rendera honom två veckors isolering vid hemkomsten. Häromdagen begick Netanyahu en svår taktisk blunder, då han beslöt att åka till Washington i ett privatplan, skild från den övriga delegationen. Ramaskriet tvingade honom hastigt att ändra sina planer.

Å andra sidan: Hur lätt blir det för israelerna att ställa sig avsides i en pedantisk epidemiologisk ”kapsel”, då gynnaren Trump vill se glada miner ikring sig?

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt