Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-och-pence-har-traffats-igen/

Världen

Trump och Pence har träffats igen

Michael Pence i Kapitolium den 6 janauri, innan stormningen.
Michael Pence i Kapitolium den 6 janauri, innan stormningen. Foto: Kevin Dietsch/TT

President Donald Trump och Mike Pence har träffats för första gången sedan onsdagens stormning av Kapitolium. Situationen dem emellan uppges ha varit spänd under den senaste tiden där Trump från sitt håll vädjat om att Pence skulle delta i försöket att kullkasta valresultatet, trots att vice saknar befogenhet till det.

TT Text

– De upprepade det faktum att de som bröt lagen och stormade Kapitolium förra veckan inte företräder ”USA först”-rörelsen som 75 miljoner amerikaner står bakom och de enades om att fortsätta arbetet för landets bästa under slutet av mandatperioden. De hade ett bra samtal om den kommande veckan och de reflekterade över administrationens fyra år och vad man har uträttat, säger en källa till Reuters.

Inför onsdagens formella godkännande av elektorskollegiets röster för Joe Bidens seger hade Trump många gånger ivrat för att Pence skulle trotsa valresultatet, trots att det är bortom vicepresidentens mandat. Trumplojala demonstranter reagerade med att bland annat skandera ”Häng Mike Pence” och kongressens säkerhetsvakter förde därmed vicepresidenten i säkerhet.

Presidenten och vicepresidenten tar avstånd från stormningen den 6 januari, uppger en tjänsteman för AFP. De ”upprepade att de som bröt mot lagen och stormade Kapitolium förra veckan inte representerar den patriotiska rörelse som stöds av 75 miljoner amerikaner,” säger tjänstemannen.

Demokraterna anser att Pence måste avsätta Trump genom det så kallade 25:e tillägget, med vilket en president kan avsättas med hänvisning till att denne är oförmögen att sköta sitt ämbete – annars inleder partiet en riksrättsprocess mot Trump.

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, kommer under tisdagen att rösta om uppmaningen till Pence att åberopa det 25:e tillägget. Vicepresidenten har sedan ett dygn på sig att hörsamma uppmaningen, innan Demokraterna går vidare med riksrättsprocessen mot Trump.

Presidenten anklagas av sina politiska motståndare för anstiftan till uppror, på grund av sitt arga tal till sina anhängare innan stormningen av Kapitolium, i vilket han uppmanade dem att marschera till kongressen och stoppa Pence från att godkänna Joe Bidens seger i presidentvalet.

Läs mer:

Björn af Kleen: Pence inbillade sig att han kunde rida på Trumpvågen

FBI: Väpnade protester planeras i hela USA redan i veckan

Ämnen i artikeln

Mike Pence
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt