Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-om-riksrattsforsoken-fullstandigt-lojliga/

Världen

Trump: ”Det 25:e tillägget är noll risk för mig”

22:35. Donald Trump: Inte orolig för det 25:e tillägget.

President Trump anklagas för anstiftan till uppror efter den blodiga stormningen av kongressen.

Men när han för första gången uttalade sig om händelsen vägrade han att ta på sig något ansvar och kallade försöken att avsätta honom för ”fullständigt löjliga”.

– Det 25:e tillägget är noll risk för mig.

USA-valet 2020

Strax innan presidenten gav sig av på en resa till gränsmuren mellan Mexiko och USA i Alamo, Texas, kommenterade han Demokraternas hot om riksrätt. Han kallade det för en häxjakt och menade att försöken var löjliga.

– Riksrätten orsakar enorm ilska och de gör detta, och det är verkligen en fruktansvärd sak de håller på med, sade han enligt Reuters.

President Trump strax innan avresan till Mexiko.
President Trump strax innan avresan till Mexiko. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Innan kongressen skulle godkänna valresultatet den 6 januari höll Trump ett tal till sina anhängare, där han bland annat sade att han aldrig skulle erkänna sig besegrad och kallade valresultatet för en stöld. Han uppmanade även demonstranterna att gå till Kapitolium och ”visa styrka”. Därefter marscherade demonstranterna till Kapitolium och stormningen inleddes.

Men Trump anser inte att han bär något ansvar för stormningen, som resulterade i fem döda.

– Om man läser mitt tal… det jag sade var fullständigt lämpligt.

Presidenten ville inte svara på om han planerar att avgå.

Efter stormningen har Trump stängts av från Twitter, Facebook och Instagram, på grund av sina inlägg. Presidenten hävdar att ”tech-jättarna” har begått ett ”fruktansvärt misstag”.

– Det leder till stora problem och utgör en stor fara. Stort misstag. De (it-jättarna) borde inte göra detta, säger Trump enligt CNBC News.

När Trump senare höll tal i Mexiko sade presidenten att han inte är orolig för det 25:e tillägget.

– Det 25:e tillägget är noll risk för mig.

Han kommenterade även stormningen av kongressen:

– Miljontals av våra medborgare betraktade när en mobb stormade kongressen och slog sönder styrets salar. Som jag har sagt så tror vi på att respektera de amerikanska traditionerna, inte att förstöra dem. Vi tror på lag och rättvisa, inte på våld.

Presidenten sade att det nu är tid för landet att läka.

– Det är dags för fred och lugn, respekt för rättsväsendet, säger han.

Enligt Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, ska presidenten dock ha erkänt att han bär ett ”visst ansvar” för stormningen, under ett telefonsamtal.

– Jag frågade honom personligen i dag om han är ansvarig för det som hände, om han mår dåligt över det som hände. Han sade att han har visst ansvar för det som hände, sade Kevin McCarthy till republikaner enligt en källa som deltog i samtalet.

Klockan 01:30 natten till onsdagen väntas representanthuset rösta om en resolution med krav på att vicepresident Mike Pence ska aktivera det 25:e tillägget, som kan avsätta en president som inte anses kunna fullfölja sina uppgifter. Representanthusets talman Nancy Pelosi har sagt att hon ger Pence en tidsfrist på 24 timmar att svara efter att omröstningen är klar. Därefter går Demokraterna vidare med riksrättsprocessen.

Riksrättsåtalet har redan lagts fram för ledamöterna i representanthuset, som väntas rösta om förslaget på onsdagen. Det krävs bara en enkel majoritet, över hälften av de 435 ledamöterna, för att förslaget ska gå igenom och Demokraterna hävdar att de har säkrat tillräckligt många röster.

Om det visar sig att de har rätt går saken vidare till senaten som fäller det slutliga avgörandet. Enligt majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell (R), kan senaten börja behandla saken tidigast den 19 januari. Det krävs två tredjedelar av rösterna för att presidenten ska bli fälld.

Läs mer:

FBI: Väpnade protester planeras i hela USA redan i veckan

Demokraterna har presenterat riksrättsanklagelserna mot Trump

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt