Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/trump-pa-sociala-medier-jag-blir-gripen-pa-tisdag/

VÄRLDEN

Trump på sociala medier: Jag blir gripen på tisdag

Donald Trump.
Foto: Scott Olson/AFP

USA:s förre president Donald Trump skriver på sin egen sociala medieplattform att läckor från en utredning mot honom ”indikerar att han kommer att bli gripen på tisdag”.

Han uppmanar samtidigt till protester mot detta.

Det är på Trumps egen sociala medieplattform Truth Social som han gått ut med att han nåtts av uppgifter om att han kommer att bli gripen på tisdag.

Enligt Trump rör det sig om ”illegala läckor” från den åklagarkammare på Manhattan i New York som utreder anklagelserna om att Trump under presidentvalkampanjen 2016 betalade pengar till porraktrisen Stephanie Clifford, som har artistnamnet Stormy Daniels, för att hon skulle hålla tyst om en påstådd relation dem emellan.

Åklagaren misstänker att Trump använde valkampanjpengar för att betala Clifford.

Trump skriver att ”inget brott kan bevisas” och att det hela grundas på ”en gammal och helt och hållet avfärdad saga”.

På fredagen sade Trumps advokat Joseph Tacopina att Trump skulle inställa sig till förhör i vanlig ordning om han blir inkallad, enligt CNBC.

Tidigare har Trump vägrat att medverka i utredningen, som nu gått in i ett så kallat åtalsjuryförfarande, där både hans tidigare advokat Michael Cohen – den som skötte utbetalningen till Stephanie Clifford – och Clifford själv vittnat i veckan som gått.

Åtalsjuryn är en förberedande utredning där vittnen hörs inför beslut om att gå vidare med åtal i rättsfallet.

Cohen har tidigare erkänt sig skyldig till att ha använt kampanjpengar för att betala Clifford, 130 000 dollar, något som han sade var på Trumps uppdrag. 2018 dömdes Cohen till ett treårigt fängelsestraff.

Enligt CNBC skulle Donald Trump eventuellt åtalas redan i början av veckan, vilket kan vara det som Trump syftar på.

Ett påföljande åtal kan påverka Trumps försök att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Han har dock själv sagt att han skulle fortsätta sin presidentvalskampanj även om han åtalas.

– Absolut, jag skulle inte ens tänka på att ge upp, sade Trump till reportrar inför sitt tal vid den årliga konservativa konferensen CPAC i början av mars i år, skriver TT.

Trump riskerar också åtal för en lång rad andra misstänkta brott både före, under och efter sin tid på presidentposten.