Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tunnelbanan-blev-deras-trygghet-nu-maste-underjordens-folk-flytta-upp-till-en-bombad-stad/

1 min 58 sek. Tunnelbanetåget blev barnfamiljens hem efter kriget - följ med ner i underjorden i Charkiv.
VÄRLDEN

Tunnelbanan blev deras trygghet – nu måste underjordens folk flytta upp till en bombad stad

CHARKIV. Hela våren har barnen Nikita och Anja bott med sin mamma i ett stillastående tunnelbanetåg. När bomberna föll flydde tusentals ner i tunnelbanan.

I en alltmer stinkande och desperat miljö försöker 23-åriga tunnelbanearbetaren Anastasija hålla ordning. Ljuspunkten: rysk militär drivs bort från Charkiv.

Men hur ska det gå för alla som inte har ett hem att återvända till?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 14 Anastasija Mazurkova har jobbat i Charkivs tunnelbana i två år. När de ryska anfallen inleddes i februari stoppades tågtrafiken, och stadens 30 tunnelbanestationer förvandlades till jättelika skyddsrum.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 14 Anastasia Mazurkova stannar till vid ett utbombat bageri, på vägen till jobbet på tunnelbanestationen ”Arbetets hjältar”. Här brukade hon köpa sin lunchmacka, oftast ciabatta med köttpålägg.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 14 Tunnelbanestationen ”Arbetets hjältar” ligger i Saltivka, Charkivs hårdast beskjutna stadsdel. I de nordligaste delarna av Saltivka bor ingen längre kvar. Soldaten Danilo Morozo går förbi ett utbombat bostadshus.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 14 På morgonen går Anastasija Mazurkova till jobbet genom nästan öde kvarter. De flesta av Charkivs 1,8 miljoner invånare har flytt staden.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 14 Jana Jevdokimova vill inte flytta upp till sitt hus i Charkiv. ”Det ligger i ett farligt område. Jag stannar helst härnere”, säger hon. Barnen Anja och Nikita sitter ofta här i tågtunneln, där det går att ladda mobilen i ett eluttag.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 14 Femåriga Anja ligger ofta på den här saccosäcken, intill spåret i tågtunneln. En polsk volontär hade med säcken och gav den till familjen.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 14 Familjen Jevdokimova försöker att hålla sin tunnelbanevagn städad. ”Jag har till exempel putsat fönstren”, säger mamma Jana Jevdokimova. Hennes pojkvän Jevgenij Borsjtj har gjort utflykter till familjens hus för att hämta madrasser och täcken.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 14 Femåriga Anja har fått en rosa presentpåse av en hjälporganisation. Volontärer från olika grupper kommer ner varje dag i tunnelbanan med mat och annat till de boende härnere.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 14 Stationsnamnet Heroiv Pratsi betyder ”Arbetets hjältar”. Stationen invigdes 1986, under sovjettiden. Elvaårige Nikita Jevdokimova och hans mamma Jana Jevdokimova har bott härnere sedan i februari.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 14 26-årige Jevgenij Borsjtj är bonuspappa åt femåriga Anja och elvaårige Nikita. Här är de på väg genom stationen, till det tunnelbanetåg som blivit stående längre in i tunneln och som i tre månader fungerat som familjens hem.
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 14 Elvaårige Nikita Jevdokimova har bäddat ner sig i sin tunnelbanevagn. Han är magsjuk. Sjukdomar sprids lätt bland de hundratals som lever på stationen Arbetets hjältar.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 14 Elvaårige Nikita saknar att gå i skola. Hans lärare bedriver onlineundervisning, men nätverket nere i tunneln är alltför dåligt för att han ska kunna vara med på lektionerna.
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 14 Två gånger i veckan kommer idrottsläraren Jevgenij Patlackov ner på stationen ”Arbetets hjältar” för att hålla i ett gympapass med de barn som lever härnere. Elvaårige Nikita Jevdokimova (till höger) gillar idrottslektionerna och längtar efter att få börja skolan igen.
Foto: Anders Hansson
Bild 14 av 14 Anastasia Mazurkova är en tågnörd som kan det mesta om spårtrafik. Hon har jobbat i tunnelbanan i två år – och drömmer om att bli lokförare.
Foto: Anders Hansson