Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tusentals-protesterade-mot-talibanerna-efter-vrakningar/

VÄRLDEN

Tusentals protesterade mot talibanerna efter vräkningar

Bild 1 av 2 Demonstration i Kandahar på tisdagen.
Foto: Javed Tanveer/AFP
Bild 2 av 2 Demonstration i Kandahar på tisdagen.
Foto: Javed Tanveer/AFP

Tusentals personer demonstrerade mot talibanstyret i Kandahar i södra Afghanistan på tisdagen. Detta sedan 3 000 familjer till pensionerade militärer och medlemmar i säkerhetsstyrkorna vräkts från sina mångåriga hem för att ge plats åt talibaner.

Rörliga bilder som publicerades av Reuters visar hur demonstranter, mestadels unga män men även kvinnor klädda i burka, tågar på gatorna till guvernörens palats.

Protesten bröt ut sedan flera tusen familjer uppmanats att omedelbart lämna sina bostäder i stadsdelen Zara Ferqa för att ge plats åt ledande talibaner. I området bor i första hand familjer till officerare och medlemmar i säkerhetsstyrkorna. Enligt uppgifter till AFP har de fått tre dagar på sig att lämna hem. Många har bott i stadsdelen i mer än 30 år.

Flera demonstrationer efter talibanernas maktövertagande för en månad sedan har slutat i sammandrabbningar, men det finns inga uppgifter om våldsyttringar i Kandahar på tisdagen, skriver Reuters. FN varnade förra veckan att talibanernas svar på fredliga protester har blivit allt mer våldsamt.

Ämnen i artikeln

Talibanerna
Afghanistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt