Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tva-doda-man-gravdes-fram-i-pompeji/

Världen

Två döda män grävdes fram i Pompeji

Bild 1 av 2
Foto: Luigi Spina/Pompeii Archaeological Park/AFP
Bild 2 av 2 Den antika staden ödelades under vulkanen Vesuvius utbrott år 79.
Foto: Oliver Blum/DPA/TT

Nästan 2.000 år efter katastrofen har deras kvarlevor grävts fram. Arkeologer har hittat två män som dödades i den antika staden Pompeji när vulkanen Vesuvius hade sitt berömda utbrott år 79 efter Kristus.

TT Text

En av männen var mellan 30 och 40 år gammal när han dog. Forskarna tror att han var välbärgad och spår av en mantel av ull har hittats vid hans nacke, uppger det italienska kulturdepartementet i Rom.

Den andre mannen var 18–23 år när döden kom. Undersökningar visade på kroppsskador som tyder på att han var en slav som arbetat tungt fysiskt.

Det som hittades var männens tänder och benrester. Hålrummet som övrig vävnad efterlämnade i den stelnade massan från det vulkanen spytt ur sig fylldes med gips som fick härda. Därefter grävdes det fram och visade konturerna av männens kroppar.

De hittades cirka 700 meter från Pompejis centrum. Kvarlevorna låg i ett utrymme under marknivå vid en större egendom som undersöks av arkeologer.

Massimo Osanna, chef för utgrävningen, säger att de döda kan ha sökt skydd från den annalkande heta lavaströmmen – och det så kallade pyroklastiska flödet där heta gaser, aska och sten sprids från vulkanen, men förgäves.

– De har dött av termisk chock, vilket också framgår av deras sammandragna fötter och händer.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt