Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tva-miljoner-engelsman-ska-fa-d-vitamin-av-myndigheterna/

Världen

Två miljoner engelsmän ska få D-vitamin av myndigheterna

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Foto: Jessica Taylor/TT

Den brittiska regeringen har bett sina rådgivare att ta fram riktlinjer för hur medborgarna kan äta D-vitamin. Förhoppningen är att tillskottet kan skydda från svår covid-19-sjukdom, trots att de vetenskapliga bevisen för effekten är omtvistade.

Storbritanniens Nationella institut för hälso- och vårdkvalitet (NICE) och Englands folkhälsomyndighet (PHE) har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för användning av D-vitamin som förebyggande och behandling av covid-19, skriver en talesperson till The Guardian.

Från och med december vill regeringen dela ut D-vitaminstillskott som ska räcka under fyra månader till omkring 2 miljoner personer i England som kliniskt klassas som ”extremt sårbara”. I den gruppen inkluderas till exempel boende på äldreboenden.

Planerna i England liknar en åtgärd som skotska myndigheter sjösatt tidigare under hösten. Tillskotten är menade att räcka under vintermånaderna.

Den tidigare Tory-ministern och nuvarande parlamentsledamoten David Davis hyllade i tisdags den planerade utdelningen av vitaminen som en ”billig, riskfri och potentiellt mycket effektiv åtgärd”.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Vi får i oss vitaminet både via mat och när vi är i solen, eftersom det då tillverkas i huden.

Forskningen är inte entydig om huruvida D-vitamin har någon skyddande effekt mot covid-19. Det finns studier som visar att personer som fått svår covidsjukdom ofta har haft låga nivåer av vitaminet. Samtidigt publicerade brittiska NICE en studie i somras där de slår fast att det saknas bevis för att D-vitamin hjälper för att förebygga eller behandla covid-19. NICE menar dock att bra nivåer av D-vitamin stärker immunförsvaret generellt. Liknande slutsatser har dragits i flera brittiska studier.

Svenska Livsmedelsverket skriver i en text från i juni att det inte finns tillräckligt med kunskap för att bedöma om D-vitaminbrist ökar risken för att smittas eller drabbas hårt av covid-19.

I Storbritannien har en oproportionerligt stor del av de covidrelaterade dödsfallen drabbat etniska minoriteter och regeringen diskuterar nu om den ska dela ut tillskott även till de grupperna. Samtal pågår även om överviktiga ska tilldelas tillskotten, enligt The Guardian.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt