Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tysk-polis-kor-bort-klimataktivister-fran-byn-lutzerath/

VÄRLDEN

Tysk polis kör bort klimataktivister från byn Lützerath

54 sek. En stor polisaktion har inletts i byn Lützerath i västra Tyskland, där polis har börjat utrymma de klimataktivister som ockuperat byn. Ockupationen sker i protest mot att byn ska förstöras för att ge utrymme för utvidgad brytning av brunkol i ett jättelikt dagbrott i området.

LÜTZERATH. Utrymningen av byn Lützerath, som varit ockuperad av klimataktivister i över två år, har börjat. Under onsdagen barrikaderade sig flera hundra aktivister i övergivna hus, medan andra surrade fast sig i selar i klätterställningar.

– Det är omöjligt att säga hur lång tid det här kommer att ta, säger Dominik Czak, presstalesperson på polisen, till DN.

Flödet av poliser som strömmar in i byn verkar aldrig ta slut. Svartklädda personer med vita hjälmar trampar fram genom leran, mellan träd och under vajrar där aktivister surrat fast sig i selar. Journalister i blå västar sträcker upp mikrofoner mot klimataktivister som barrikaderat sig i byns övergivna hus.

Drygt två år efter att de första klimataktivisterna ockuperade byn Lützerath i västra Tyskland har grävskopor börjat riva barrikaderna omkring området. Marken tillhör energibolaget RWE, som planerar att bryta brunkol här. Den sista invånaren sålde sitt hus till energibolaget förra året, men sedan 2021 har klimataktivister försökt förhindra brunkolsbrytningen genom att ockupera byn.

Bild 1 av 2
Foto: Lovisa Herold

Under veckan som gått har aktivisterna fått förstärkning av personer som rest från olika delar av Europa för att visa sitt stöd för protesten. På måndagen, timmarna innan ett förbud mot att vistas i byn infördes, vistades ett tusental personer i Lützerath.

Under onsdagsmorgonen började polisen evakuera klimataktivister från byn. Vissa gick frivilligt, andra lät sig bäras iväg. Ett fåtal aktivister kastade smällare och stenar mot polisen.

– Det gör mig väldigt upprörd att vissa här är beredda att använda våld, säger en klimataktivist som blev vittne till händelsen, till DN.

Aktivisten kallar sig Ondra. Liksom många andra i lägret vill han inte säga sitt riktiga namn.

– Det vi gör är ju olagligt, säger han.

Klimataktivisterna som kallar sig Ondra och Tonka har rest till Lützerath för att försöka stoppa kolbrytningen. De hoppas att protesten ska få stor uppmärksamhet, och leda till att klimatpolitiken skärps.
Foto: Lovisa Herold

Ett utrop från en högtalare bekräftar hans uttalande. Gång på gång upprepar polisen meddelandet om att aktivisterna inte har rätt att vistas på området.

– Om ni går ut, lugnt och fredligt, kommer ni inte att uppleva några negativa konsekvenser, säger polisrösten.

Klimataktivisten Tonka har varit i lägret i tre dagar, och tvingats stå ut med regn, blåst och kyla.

– Det har varit tufft. Men det är värt det, säger hon.

De båda vännerna, som är i 20-årsåldern, hoppas att protesten ska leda till att RWE:s planer på att bryta brunkol stoppas, och att Tysklands klimatpolitik skärps. Gemenskapen i lägret, där aktivister lagat mat och tagit hand om varandra har gjort ett starkt intryck på dem.

– Det är en utopi som de skapat här, säger Tonka.

Vid lunchtid på onsdagen började klimataktivister laga lunch. – Polisen har gett oss tillåtelse att göra det, säger en av dem.
Foto: Lovisa Herold

Under onsdagseftermiddagen har grävskopor börjat sätta tänderna i barrikaderna som klimataktivisterna byggt. Slagord från klimataktivisterna som klättrat upp i trädkojor och klätterställningar ekar över området.

– Vad säger ni till era barn ikväll? skriker en aktivist till polisen.

Protesten har fått stor medieuppmärksamhet. Flera tyska medier har försökt reda ut huruvida kolet under Lützerath verkligen behövs för att fylla landets energibehov. Något enkelt svar är svårt att ge, eftersom olika forskare kommit fram till olika resultat.

Enligt en studie som genomförts vid Europa-universitetet i Flensburg skulle Tyskland maximalt behöva 271 miljoner ton kol för att täcka behovet fram till 2030. Den mängden kan bolaget bryta utan att öppna ett nytt dagbrott i Lützerath, enligt forskarna.

Men energibolaget RWE gör en annan bedömning. Bolaget hänvisar till en studie som gjorts på uppdrag av näringsdepartementet i delstaten Nordrhein-Westfalen, som säger att brunkolet under Lützerath är nödvändigt för att täcka behovet.

En kvinna har hissats upp i en konstruktion som aktivisterna kallar tripod. Hon spelar dragspel, medan andra aktivister står nedanför och sjunger.
Foto: Lovisa Herold

Lakshmi Thevasagayam, som är presstalesperson för klimataktivisterna i lägret, anklagar politikerna för att skydda RWE:s vinstintressen.

– Vår protest är visserligen inte laglig, men den är helt legitim. Vi har forskarna på vår sida, både när det gäller klimatpolitiken och energipolitiken, säger hon till DN.

28-åringen säger att protesten i Lützerath fått stöd från personer runtom i hela världen. Klimataktivisterna planerar att hålla en demonstration i byn på lördag. Enligt samstämmiga uppgifter i tyska medier planerar Greta Thunberg att vara på plats.

Lakshmi Thevasagayam, som är en av talespersonerna för aktivisterna i lägret, säger att det är orimligt att fortsätta bränna kol när floder torkar ut och människor dör till följd av klimatförändringarna.
Foto: Lovisa Herold

Om klimataktivisterna kommer att kunna demonstrera i byn under helgen är oklart. Flera poliser säger till DN att man avsatt fyra veckor för evakueringen av området. 1 000 poliser deltog i dagens insats, som var den största på flera år i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Ett tjugotal personer fick lätta skador i samband med polisinsatsen under onsdagen. Det uppgav Dominik Czak, presstalesperson på polisen, vid 15-tiden på eftermiddagen för DN.

– Det rör sig om sju poliser och tio aktivister, säger han.

Läs mer: Efter två års ockupation ska den tyska byn Lützerath bli kolgruva

Ämnen i artikeln

Tyskland
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt